WORD RIJKER MET CINEMA

Team_Joanna-LeungIk herinner me mijn eerste film in de bioscoop nog goed: My Girl. Dat ging over Vada, een tienjarig meisje. Ze was een buitenbeentje, had een raar vriendje en werd voor het eerst verliefd. Ik was 10 jaar en was zelf niets van dat, maar oh, wat was ik ontroerd door die film.
Daarna was er The Shawshank Redemptionwaar ik diep verontwaardigd was van zoveel onrechtvaardigheid in de wereld. Ik heb me niet veel later een zwarte T-shirt met een witte opschrift van Amnesty International gekocht. Ik trok die met veel trots aan en heb vurig mee tientallen brieven neergepend. Meer recent waren er BlacKkKlansman- gebaseerd op waargebeurde feiten en een middelvinger naar Trump - vanSpike Lee en Girl van de Belgische Lukas Dhont over de leefwereld van een transgender die me helemaal omver bliezen.
Films zijn visuele referentiepunten in iemand’s opgroeien. Even was je zelf Ron, Lara of Forrest Gump. Jij herinnert je allicht ook nog die ene film waar je niet goed van was?
Films belichten een tijdsframe in een samenleving en vormen mee jouw beeld van de wereld. Voor mij is er geen veelzijdigere manier om een cultuur te leren kennen dan door er veel films over te zien. Over de Chinese cultuur, bekijk zeker Mr. CinemaThe Grandmaster en In the Mood for Love.
In een hypervisuele wereld waar alles in drie seconden “likeable” en “picture perfect” moet zijn, maken films tijd voor meer verdieping. Films bieden een bepaalde visie en stellen die broodnodige maatschappijkritische vragen. De beste films zinderen nog na als de lichten weer terug aanfloepen en conversaties op gang brengen.
De zomervakantie staat voor de deur: Neem jezelf, je lief en je kinderen dus vooral mee naar de cinema. Naar Lion King bijvoorbeeld. Ik daag je graag uit om je af te vragen waar deze film in essentie over gaat... De film staat alvast genoteerd als de nummer 1 van 2019. Veel filmplezier!
Filmkalender: https://movies.brightfish.be/calendar/2019/july