Oost West Thuis Best

Media / News

‘Ça bouge’ bij de Vlaamse televisiezenders. Binnenshuis wordt er volop gemonteerd en gesleuteld aan de toekomst van content, en zeker ook: aan de rol die communicatie daarin te spelen heeft. Elk op hun eigen manier, maar toch ook met heel wat gelijkenissen.

Sinds de komst van Jan Dejonghe is niets nog hetzelfde binnen de marketingteams van DPG Media. Zijn switch van de reclame naar de commerciële omroep kwam onverwacht, maar, zoals hij het vandaag omschrijft: “Intussen voelt het aan als thuiskomen”. Op zich niet zo heel vreemd, als je weet dat hij er daar eigenlijk een stevig reclamebureau van aan het maken is. Samen met Tina Put doopte hij de marketing- en communicatieteams van DPG Media om tot VTM Creative, een multidisciplinair team dat ook de departementen foto, design, digital en video & audio omarmt, met als bedoeling alle communicatie vanuit één centraal team te laten vertrekken. “Vroeger keek het publiek enkel lineair en had je met een trailer genoeg om de kijker mee te krijgen naar het volgende programma,” legt Tina Put, manager van VTM Creative, uit. “Vandaag heb je meer impact en overtuigingskracht nodig. Het is daarom belangrijk dat al die disciplines van bij de start samenwerken, zodat we vanuit één vertrekpunt op dezelfde nagel kunnen slaan en dat in alle media-uitingen.”

Opvallend: bij alle mediagroepen zijn ze met die dingen bezig. Bij Play Media geven ze daar een heel duidelijk reden voor: “Het wordt inderdaad steeds moeilijker om met onze content tot bij de doelgroep te geraken,” zegt Ils Neuts, chief marketing en communication manager van Play Media. “Je moet er daarom als medium niet alleen voor zorgen dat je relevant blijft met de content die je maakt maar ook dat je boven de mazen van het net geraakt. Dat is voor een communicatieteam een grote uitdaging.”

Driving seat

Bij VRT bevestigen ze het belang van die centrale werking, al ligt de realiteit daar iets complexer omwille van de omvang van de openbare omroep. “VRT is een bedrijf met enorm veel stakeholders. Hier zitten zeer veel mensen in de driving seat wat het aansturen van content betreft,” zegt Lieven Van Overbeke, die als strategisch creatief directeur samen met marketing een sturende rol speelt in het uittekenen van de merk- en communicatiestrategie voor de verschillende VRT-merken en campagnes.

[...]

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN PUB MAGAZINE!

Artikel: Evy Van Ruyskensvelde
Vertaling: Marine Dehossay