{Opinie} Remarkable legt nieuw Nokia-logo onder de loep

4schools / Crea / Design / News

Voor het eerst in 60 jaar verandert Nokia zijn iconische logo. Voor de start van het Mobile World Congress in Barcelona onthulde het bedrijf een nieuwe merkidentiteit, en het is een grote verandering. Het iconisch lettertype in het ‘Yale Bleu’ is verleden tijd, het bedrijf koos voor een moderner en digitaler logo.

- Louis-Philip Cattoir (Remarkable)

Netwerken & industriële digitalisering

Het bedrijf wil aan de hand van hun nieuwe merkidentiteit minder geassocieerd worden met mobiele telefoons. Ze richten zich op netwerken en industriële digitalisering, iets helemaal anders dan oude mobieltjes volgens Pekka Lundmark, CEO van Nokia.

Mobieltjes en smartphones maakt het bedrijf zelfs niet meer, de Nokia-telefoons worden al sinds 2016 door het Fins bedrijf HMD Global op de markt gebracht. Van 1989 tot en met 2008 was Nokia het grootste telefoonmerk ter wereld, maar kon niet blijvend concurreren tegen de komst van IOS en Android.

Het nieuwe NOKIA-logo

Wanneer we een merk analyseren en bekijken of het logo nog steeds relevant is, kunnen we het logo opdelen in 4 elementen zijnde;

  • Naam; Het belangrijkste heeft Nokia behouden, hun naam. "The last thing we do, is changing the brand name" is niet voor niks een quote in de Remarkable Weekkalender. De naam Nokia is afkomstig van het Finse stadje waarin Nokia werd opgericht in 1865 door Frederik Idestam.
  • Typografie; Het nieuwe Nokia-logo beschikt over een gloednieuwe typografie. Men stapte af van het eerder robuuste lettertype naar een eerder modern & digitaal font dat hun nieuwe merkstrategie weerspiegelt.
  • Kleur; Het bekende Nokia-blauw, maakt plaats voor een resem aan kleuren die verschillen afhankelijk van de context. Zo wordt de blauwe kleur geassocieerd met innovatie, technologie & vooruitgang. Terwijl de roze kleur staat voor menselijkheid, emotie & creativiteit.
  • Symbool; Het symbool is grotendeels behouden, bestaande uit de merknaam in het nieuw verkozen lettertype.

Merktekenverandering

Het gebeurt vaak dat men plots de behoefte voelt om het logo aan te passen, al moet dat steeds vanuit een noodzaak van het merk vloeien. Het is normaal dat een logo meegaat met zijn tijd en nu en dan een ander uiterlijk aanneemt.

Denk bijvoorbeeld aan de autosector. Heel wat automerken, waaronder Citroën, hebben reeds een logo- & merkidentiteitswijziging doorgevoerd. De Stellantis groep gaf eerder een update aan hun Franse merken Peugeot en Renault. Fiat en Opel gingen ook al onder het mes. Ook bij andere (luxe-)automerken zoals Bugatti, Aston Martin en Dacia zien we de 2D-evolutie zoals Volkswagen aankondigde in 2019 op het autosalon van Frankfurt.

Natuurlijke evolutie

Naast die haast natuurlijke evolutie in de levensloop van zo goed als elk merk, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het logo evolueert en niet plots een andere vorm aanneemt. De juiste overdracht en overgang van de nog waardevolle elementen uit de opgebouwde brand equity moeten steeds domineren

Vooraleer het merkteken gewijzigd wordt, moeten we steeds stilstaan bij de opgebouwde waarden, de huidige kracht en het toekomstig potentieel van de bestaande merktekens. Vroeger deden bedrijven 25 tot 100 jaar met hetzelfde logo, vandaag gaan logo's maximum 15 jaar mee. Denk aan grote Belgische telecombedrijven zoals Proximus en Telenet die nauwelijks 10 jaar na de lancering van hun logo alweer met een nieuwe variant uitpakten.