Ouders lanceren gezonde kant-en-klaarmaaltijden

Crea / News

Dagvers

Uit een recente bevraging bij 400 ouders met kinderen én een drukke dagtaak blijkt dat meer dan een op vier (28%) drie keer in de week problemen ervaart om gezonde maaltijden op tafel te krijgen. Bij 23% stelt dat probleem zich twee keer per week, bij 15% vier keer per week. Voor 13% is het zelfs vijf, zes en zeven keer per week een uitdaging. Meer dan de helft van de respondenten eet een tot drie keer per week ook take-out of aan huis geleverd eten. Ook kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt lossen de nood mee op voor 27% van de gezinnen. Daarom lanceren enkele ondernemende ouders deze maand Dagvers, een coöperatieve vereniging die mikt op gezinnen die nood hebben aan dagverse duurzame en biologische kant-en-klaarmaaltijden wanneer ze er door tijdsdruk niet toe komen om zelf te koken. Via een een crowdsourcing en -fundingcampagne wil Dagvers maximaal ouders betrekken bij het project.

« Voor wie gemakkelijk én gezond én kindvriendelijk wil eten bestaan er voorlopig geen echte alternatieven, » vertelt Inge De Clerck, initiatiefneemster en woordvoerster van Dagvers. « Daarom komen wij met een formule van kant-en-klaarmaaltijden die je niet met een schuldgevoel opzadelen nadat je je gezin weer een ongezonde snelle maaltijd hebt voorgeschoteld. En ook over de productie moet je je niet schuldig voelen. De gerechten worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die zo via een opleidingsproject doorstromen naar reguliere jobs. We gebruiken verse, lokale, biologische en fair trade ingrediënten zonder bewaarmiddelen, in samenwerking met lokale (bio)boeren en onze maaltijden worden daarnaast duurzaam verpakt en geleverd. »

Dagvers

Uit de bevraging blijkt ook nog dat 60% altijd met hele gezin samen eet. Deze positieve tendens wil Dagvers bestendigen door gerechten aan te bieden die gesmaakt worden door het hele gezin. « We willen variatie en verrassing brengen in onze gerechten, maar ook traditie in ere houden. Elke dag zal er de keuze zijn uit twee schotels. Eentje ervan is steeds kindvriendelijk. De andere maaltijd bereiden we volgens 'de nieuwe keuken'. En er is altijd de keuze tussen veggie en vlees of vis. Natuurlijk hebben we aandacht voor bepaalde allergieën en gevoeligheden, want 26% van de respondenten gaf aan hiermee problemen te hebben. De menu’s wisselen trouwens mee met de seizoenen, » aldus Inge De Clerck.

Dit project van en voor ouders met kinderen kan maar van start gaan indien er voldoende middelen gevonden worden. Naast een crowdsourcingenquête die het project mee haar finale vorm geeft, loopt er sinds begin november daarom een crowdfundingcampagne voor Dagvers. Zij willen zo 10.000 euro inzamelen om de productie van de eerste kant-en-klaarmaaltijden op te starten. Wie een bedrag boven de 10 euro stort, krijgt hiervoor iets in ruil. Dat kan gaan van maaltijden, soep, een soepkom en een uitnodiging voor het lanceringsfeest met barbecue.

Tot op heden mocht Dagvers beroep doen op de kennis en inbreng van een groep geëngageerde partners:

Inge De Clerck, duurzaam marketing- en communicatie adviseur IDC
Sjoerd De Clerck, businessdevelopment specialist
Birgit Debruyn, advocaat aan de balie van Antwerpen
Nico Daenens, CEO Diensten aan huis.
Marc Van Buul, ondernemer - Dienstenthuis Antwerpen
Tom Torremans, duurzaam copywriting specialist Sensato
Robby Kelchtermans, CSA-boer, Het Blokhuis Herk-De-Stad
Greet Heylen, duurzaamheidsexpert
Romina Rico, Karin Vandaele en Kaat Van Haesendonck, communicatie- marketingspecialisten
Filip Fransen, duurzaam catering expert WitLov
Jan Van Hove, Webkrunch
Auke De Clerck, designer
Katrien Viane, No Stress Productions
Koen Broos, fotograaf
Koen De Graeve, stem
Stijn Cole, Earbug
Jan Van Roie en team, Sense
Erik Struys en Yelena Busschots, consultants media, stakeholder en influencer relations UPR
CitiCubes
Warnez Potatoes
De Plukboerderij Schelle