OUTtv zoekt meest LHBT+ vriendelijke mediafiguur 2019

Agenda / Media / News

Ieder jaar reikt televisiezender OUTtv, in Vlaanderen te bekijken via Telenet, de OUT Media Award uit aan de persoon die de LHBT+ gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de media. Traditiegetrouw wordt er door de Vlaamse LHBT+ gemeenschap en sympathisanten vanaf 11 oktober, Coming Outdag, tot en met 31 oktober online op de genomineerden gestemd. De winnaar wordt telkens op het einde van het jaar uitgeroepen.

De genomineerden voor 2019 zijn regisseur Lukas Dhont, zanger Sam Bettens, dragqueen Lola McQueen uit‘Belgium's Got Talent’, Queer Eye-persoonlijkheid Jonathan Van Ness, Emmy-winnaar Billy Porter, Amerikaans voetbalster Megan Rapinoe, Iers premier Leo Varadkar en Luxemburgs premier Xavier Bettel. In het verleden werd de award in Vlaanderen al uitgereikt aan onder andere Ex-Songfestivalwinnares Conchita Wurst, Belgisch ex-premier Charles Michel, popgroep K3 en de winnares van vorig jaar: journaliste Bo Van Spilbeeck.

“Voor elk land waar we uitzenden proberen we sterke nationale en internationale persoonlijkheden te nomineren die via de media een positief verschil gemaakt hebben voor de LHBT+ gemeenschap. België staat momenteel op de tweede plaats van de Rainbow Index van de Europese LHBT+ organisatie ILGA Europe. Dit betekent dat België, op Malta na, het beter doet dan de andere landen wat betreft LHBT+ rechten,” vertelt Marc Putman, CEO van OUTtv Europe. “Toch merken we ieder jaar weer dat het voor België moeilijk is om een nationale bekendheid uit de sporttak te nomineren. Zeker als een topsporter zoals voetballer Leandro Trossard anno 2019 media haalt door publiekelijk “Alle boeren zijn homo’s” te zingen. Zo werk je als rolmodel natuurlijk algemene acceptatie van LHBT+ personen binnen de sportwereld enorm tegen. Dit zien we in 2020 graag anders.”

Vorig jaar ging Bo Van Spilbeeck met de OUT Media Award naar huis. Dit jaar nomineert de zender met Sam Bettens voor het eerst een transgenderman. Ook regisseur Lukas Dhont is genomineerd vanwege zijn debuutspeelfilm ‘Girl’, een film die transseksualiteit aankaart. “We merken dat het taboe ‘transgenders’ dankzij persoonlijke mediaverslagen gelukkig niet meer zo sterk gemarginaliseerd wordt in onze samenleving. K3 die in 2017 over transseksualiteit zong en natuurlijk de moedige getuigenis van Bo Van Spilbeeck vorig jaar hebben daar zeker toe bijgedragen. Hun mediaverhaal heeft een impact gehad op de Vlaamse LHBT+ gemeenschap en de manier hoe onze maatschappij omgaat met thema’s zoals ‘homoseksualiteit’ en ‘transseksualiteit’. Toch moet ons land, als we naar ILGA luisteren, nog veel inspanningen doen met betrekking tot de rechten van intersekse mensen: mensen geboren met geslachtskenmerken die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn. Het afstappen van een heteronormatieve samenleving en het volledig normaliseren van LHBT+ thema’s in de media en daarbuiten is precies wat we met de OUT Media Award willen en moeten bereiken,” zegt Jens Geerts, Europees LHBT+ ambassadeur van OUTtv.

Vorig jaar brachten meer dan 6.000 mensen, waarvan 1.500 Vlamingen, hun stem uit. Stemmen voor de meest LHBT+ vriendelijke mediapersoonlijkheid 2019 kan vanaf via de website van OUTtv.   De uitreiking van de OUT Media Award 2019 zal later dit jaar bekend gemaakt worden en wordt  in Vlaanderen uitgezonden op OUTtv via Telenet, kanaal 52.