Pakkende getuigenis Lize Spit en Ish Ait Hamou voor 1712-campagne

Crea / News

Dat de coronacrisis ons stressniveau flink de hoogte injoeg, hebben we allemaal gevoeld. De cijfers van de voorbije periode liegen er dan ook niet om: spanningen, conflicten en geweld in de familiale context piekten. En dat hebben ze bij 1712 ook geweten, want de hulplijn kreeg in maart een recordaantal oproepen binnen. Maar omdat het bijna uitsluitend slachtoffers zijn die contact opnemen, komt de nieuwe campagne met een belangrijke boodschap: zoek ook hulp als je je zorgen maakt over je éigen gedrag. Communicatiebureau Bridgeneers deed een beroep op twee van Vlaanderens literaire toptalenten om herkenbare verhalen over het thema op een verrassende manier te brengen.

In tegenstelling tot de piekende cijfers, zijn de verhalen achter familiaal geweld zelden zwart-wit. Meestal gaat het om situaties die om nuance en begrip vragen. Om getuigenissen waarvoor een luisterend oor vaak een wereld van verschil maakt. Om dat inzicht kracht bij te zetten, gingen schrijvers Lize Spit en Ish Ait Hamou elk op hun eigen literaire manier aan de slag. Het resultaat? Een pakkende passage uit hun krachtige pen. Niet voor hun nieuwste roman, maar voor een indrukwekkend filmpje waarin ze een herkenbaar relaas over familiaal geweld voorlezen. Want of het nu gaat om een mantelzorger voor wie het allemaal te zwaar wordt, ouders die onder enorme psychische of financiële druk staan, of situaties die telkens weer uit de hand lopen tussen partners: stress, frustratie, onwetendheid en gevoelens van onmacht liggen bijna altijd aan de basis van familiaal geweld. En om dat een halt toe te roepen, is het cruciaal om ook hulp te bieden aan mensen die door omstandigheden geweld plégen. De boodschap: Herken jij jezelf soms niet meer? Bel, chat of mail dan met 1712. Want praten werkt.

Om die hulp nog meer onder de aandacht te brengen, voorzag Bridgeneers ook 3 opvallende radiospots die de plegers van situationeel koppelgeweld, van kinder- en van oudermis(be)handeling aan het woord laat. Met een opvallende twist maken de spotjes de problematiek bespreekbaar.