Play Media versterkt groei en legt meer focus op actua en informatie

Media / News

Zowel GoPlay als Play konden dit voorjaar al een erg mooie groei optekenen: de grootste groei noteert GoPlay, de app waarop alle Play-content live of uitgesteld op alle platformen bekeken kan worden: 20% tegenover voorjaar 2023, met vandaag maandelijks 637.000 unieke bezoekers. Het commerciële rendement van Play Media is hoog: +14% inventaris. De afgelopen tien jaar slaagden de Play-zenders om als underdog van 16,8% in 2014 naar 20,1% op VVA 18-54 in het voorjaar van 2024 te groeien.

Het geheim achter deze groei? Annick Bongers, programmadirecteur Play Media, vertelt: “Bij Play kiezen we consequent voor de Vlaamse keuzekijker, die live of uitgesteld kijkt wanneer het best past. In 2024 De Expeditie: Groenland (1.041.000), het gloednieuwe Bompa Bockie (aflevering 1 is nu al goed voor 655.000 kijkers), nieuwe afleveringen van succesvolle programma’s als James De Musical (906.000), Celebrity Masterchef Vlaanderen (549.000), Scheire en de Schepping (546.000), de beste start ooit voor De Mol bij Play (1.601.000 kijkers), een gloednieuwe zender met Play Crime (1,3% marktaandeel VVA 18-54, 17-24u). ​ Ook het nieuwe seizoen van Nonkels kent met nu al 1.001.000 kijkers een betere start dan seizoen 1 (933.669 kijkers). De Tafel van Gert is ook dit voorjaar niet van de nieuwssites weg te slaan, zowel met veelbesproken ontboezemingen van actrice Lynn Van den Broeck over het loon van soapactrices, het eerste gesprek met Bart De Pauw na zeven jaar stilte, tot de aangrijpende getuigenis van de vader van de doodgereden Emilie om er maar enkele te noemen. Dagelijks wordt er nieuws gemaakt aan De Tafel van Gert en dat ontgaat de kijker niet: tegenover dezelfde periode vorig jaar bereikt De Tafel 29% meer kijkers: van 241.000 in het voorjaar van 2023 naar 312.000 in 2024.”

Volgens Jeroen Bronselaer, CEO van Play Media, beheerst Annick Bongers als geen ander de kunst om de authenticiteit van het vele creatieve talent bij Play te versterken, en dat te koppelen aan het veranderende kijkgedrag en commerciële innovatie: “Twee voorbeelden: als één van de hoofdarchitecten van de Play-groei haalde Annick De Mol terug uit de koelkast én gaf zij de afgelopen tien jaar ‘een waanzinnig idee’ van een talkshow op een boot het voordeel van de twijfel. Een boot die uiteindelijk uitgroeide tot de best scorende en meest spraakmakende actua-talkshow van Vlaanderen. En ook gewaagde titels als James de Musical, Boris, Shalom Allemaal! of Bompa Bockie kleuren vandaag meer dan ooit het Play-DNA. Samen met het twintigste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld, in 2023 jonger, verrassender en diverser dan ooit.”

Actua en informatie

2024 is een bijzonder actuajaar met op zondag 9 juni Europese, federale en regionale verkiezingen en op zondag 13 oktober provincieraads-, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen. De verdere uitbouw van de entertainende actua- en informatie-strategie van Play Media ligt voortaan in de handen van Kristof Demasure, die binnen de Play-directie ook de deontologie zal bewaken.

“Play heeft weliswaar geen eigen nieuwsdienst, maar zal - afwijkend van de marktleiders - aandacht besteden aan de verkiezingen in juni en oktober. Met een veelbesproken talkshow als De tafel van Gert en eigenzinnige programma’s zoals Shalom Allemaal! heeft Play reeds de platgetreden nieuwspaden verlaten. We prikkelen de Vlaming met wat er in onze samenleving leeft, en in de rest van de wereld gebeurt. Brecht Decaestecker zal als hoofdredacteur de impact van de succesvolle Tafel van Gert verder doen groeien, in alle opzichten,” zegt Kristof Demasure.

De Verkiezingstafel 

Vanaf maandag 27 mei debatteert Gert Verhulst bovenop de dagelijkse uitzending van De Tafel gedurende twee weken laatavond met een politiek kopstuk in zeven afleveringen van De Verkiezingstafel. Zoals het aan De Tafel hoort, wordt Gert Verhulst telkens bijgestaan door drie tafelspringers die Alexander De Croo (Open VLD), Petra De Sutter (Groen), Sammy Mahdi (CD&V), Raoul Hedebouw (PvdA), Melissa Depraetere (Vooruit), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Bart De Wever (N-VA) op de rooster leggen. De politieke debatten worden afgesloten op donderdag 6 juni: Gert zet die avond alle tafelspringers rond De Tafel en vraagt hen kleur te bekennen in een extra lange seizoensfinale van De Tafel van Gert: kleur bekennen!

“Met De Tafel van Gert bieden we de kijker nu al vier seizoenen lang een actualiteitsprogramma dat breed gesmaakt wordt, met intussen dagelijks zo’n 300.000 kijkers. Het is een logische stap om de nodige aandacht te besteden aan dé actualiteit van het moment, de verkiezingen. We zijn heel blij dat we naast de reguliere “Tafel” voor het eerst ook met speciale laatavondedities naar de kijker kunnen gaan waarin we – volledig in onze eigen stijl - kunnen inzoomen op die verkiezingen. Met Gert Verhulst hebben we ook de ideale host voor De Verkiezingstafel. Gert voelt als geen ander aan wat er leeft bij de kijkers en hij spreekt een breed publiek aan, ook mensen die de politiek niet dagelijks volgen,” klinkt het bij Annick Bongers.

De Verkiezingstafel is - van maandag t/m donderdagavond, van 27 mei tot 5 juni - te zien rond 22u bij GoPlay en Play4.

Wij zijn van Nienof!

Dit najaar zoomt Play niet toevallig op Ninove in. Diederik Van den Abeele en Heartmade Media – de makers van het succesvolle Shalom Allemaal! – volgen in Ninove al sinds oktober 2023 - exact één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen - met een open vizier uiterst verschillende protagonisten: Ninovieters, nieuwkomers, oud en jong, carnavalisten, lokale politici, inwoners uit het verstedelijkte centrum én mensen uit de vele landelijke deelgemeenten.

“Ninove zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 dé Vlaamse stad zijn waar met argusogen naar gekeken wordt: niet alleen in België zelf, ook de internationale pers kijkt met veel belangstelling naar wat er in Ninove te gebeuren staat. De grote vraag is hoe de politieke kaarten daar geschud zullen worden,” zegt Diederik Van den Abeele.

Annick Bongers gaat verder: “Voor ‘Shalom Allemaal!’ drong Diederik diep door in de Joodse gemeenschap van Antwerpen, vanuit de overtuiging dat hij enkel op die manier een zo genuanceerd en eerlijk mogelijk beeld kon scheppen van wat zich in die gesloten gemeenschap afspeelt. En met succes. In Ninove – dat zich intussen heeft ontpopt als dé symboolstad voor de komende gemeenteraadsverkiezingen – zal hij zich de komende maanden verder onderdompelen in de lokale gemeenschap, om zo een unieke inkijk te kunnen bieden in het reilen en zeilen van deze stad aan de Dender, in de aanloop naar wat op 13 oktober 2024 ongetwijfeld een historische verkiezing zal worden.

Wij zijn van Nienof! wordt later dit najaar uitgezonden op GoPlay en Play4.