Politici en Instagram: it's complicated

Media / News

instagram unsplashSlim inzetten op sociale media zoals Instagram legt politieke partijen en politici geen windeieren. De monsterscore van Vlaams Belang spreekt voor zich. In welke mate is Instagram een politiek platform?
Hoe politiek is InstagramGareth Ham, senior account director bij Ogilvy Social.Lab, schrijft het succes van Instagram toe aan het visuele aspect, de tool Stories, filters en shopperopties. Daarnaast is het de vaste stek voor influencers. Je vindt er alle Vlaamse politieke partijen. De internationaal bekende politicus Guy Verhofstadt heeft een viermaal grotere aanhang dan zijn partij Open VLD op Instagram. Vlaams Belang (31.300 followers) scoort beter dan Tom Van Grieken (28.000). Bart De Wever (30.000) hanteert een traditionele aanpak die verschilt van de iets brutalere NVA (17.200).Insta Bart de wever PUB3 19
Het valt op dat de lokale partijafdelingen erg actief zijn op het platform. Welke politici krijgen we te zien? De traditionele campagne (militanten, posters, kindjes kussen, handjes schudden) naast de politicus die zijn visie geeft over specifieke thema’s, memes, comedy of licht uitdagende boodschappen zoals bij de NVA. Zijn de resultaten goed meetbaar? Wie een eigen account heeft, beschikt over data die hij kan analyseren. Dit geeft nog geen inzicht in de impact op het kiesgedrag. Heb je geen account, dan is Instagram een gesloten platform. Als Instagram geen likes en views voor publieke accounts vrijgeeft, dan heb je geen zicht op het succes van de content in termen van klikratio’s, aankoop- of kiesgedrag.
Lees het volledige artikel in PUB Magazine