Politie en PXL tegen drugs in het verkeer

Crea / News

TrekDeLijn_Bierviltje1 pxl politie

bierviltje (recto)


De politie Limburg Regio Hoofdstad en Hogeschool PXL lanceren de campagne ‘Trek jij de lijn? Drugs in de wagen is om problemen vragen’. De campagne werd bedacht door studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL en moet jongeren bewust maken van de gevaren van rijden onder invloed van drugs.
De politie Limburg Regio Hoofdstad ziet het aantal processen-verbaal voor rijden onder invloed van drugs al enkele jaren op rij spectaculair stijgen. In 2018 betrapte de politiezone 585 bestuurders die drugs genomen hadden. Dit jaar staat de teller alvast op 300 pv’s. Daarom besloot de politiezone om werk te maken van een preventiecampagne rond drugs in het verkeer. Uit analyses bleek al snel dat het in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad vooral mannen tussen 19 en 35 jaar zijn die betrapt worden op rijden onder
PXL breekt uit
De politiezone stelde zich al snel de vraag op welke manier ze haar doelgroep het best kon bereiken. Toen ze vorig jaar het aanbod kreeg om deel te nemen aan ‘PXL breekt uit’, een dag waarop de studenten van de hogeschool de schoolbanken verlaten en het werkveld in trekken, werd het al snel duidelijk: de doelgroep moest zelf de campagne ontwikkelen. Ook binnen Hogeschool PXL waren ze onmiddellijk enthousiast. “Hoe kan je communicatiestudenten immersbeter voorbereiden op hun professionele loopbaan dan hen een campagne te laten uitwerken voor een externe opdrachtgever?,” aldus opleidingshoofd Herve Van De Weyer. “Bovendien,” zo stellen communicatielectoren Bruno Hoebers en Willy Coomans, “stimuleert zo’n opdracht huncreativiteit, treden ze met mekaar in competitie en leren ze heel wat bij op menselijk vlakwanneer ze vanuit het werkveld feedback krijgen.”
De studenten waren het er alleszins volmondig mee eens dat er dringend nood was aan een preventiecampagne rond drugs in het verkeer. Ze waren dan ook erg gedreven om hun schouders onder dit project te zetten. “Toen de politie LRH naar onze school toekwam voor een nieuwe campagne te bedenken ronddrugs in het verkeer, voelden we ons direct betrokken,” klinkt het bij de studenten zelf. “We komen het helaas vaker tegen dat studenten van onze leeftijd toch nog besluiten met de auto te vertrekken wanneer ze onder invloed zijn.”pxl politie
Trek jij de lijn?
‘Trek jij de lijn? Drugs in de wagen is om problemen vragen’. De naam van de campagne verwijst enerzijds naar het feit dat je met rijden onder invloed van drugs een grens overschrijdt, en anderzijds is het een kwinkslag naar een lijntje cocaïne. De campagne werd op 21 juni officieel gelanceerd op het Kolonel Dusartplein, waar studenten op dat moment het einde van de examens vierden. De hele namiddag konden studenten hier zelf het effect van rijden onder invloed van drugs ervaren in een 3D video game. Via affiches, bierviltjes, banners op de politiecombi’s en berichten op sociale media worden jongeren naar de website www.trekdelijn.be geloodst. Hier vinden bestuurders enorm veelinformatie over rijden onder invloed van drugs. “Wij kozen ervoor om dit in de vorm van ‘feiten en fabels’ te doen,” zeggen de studenten Communicatiemanagement. “We merken in onze eigen leefwereld dat er veel misverstanden bestaan over het effect van drugs op je lichaam en op je rijgedrag. Met de feiten en fabels willen we jongeren op een toegankelijke manier informatie aanreiken die wél correct is.”
bierviltje (verso)

bierviltje (verso)


 
Fabrizio Tzinaridis, bekend van Temptation Island, werd gevraagd om peter te zijn van de campagne. Hij is zeer bekend binnen het doelgroep van de campagne, woont in de politiezone LRH en hij heeft een verleden met de problematiek. “Ik zie rondom mij ook datjongeren dringend wakker geschud moet worden,” zegt Fabrizio Tzinaridis. “Net zoals rijden en drinkengaan ook rijden en drugs gebruiken écht niet samen. Door het feit dat ik in het verleden zelf gebruikt heb, weet ik echt wel waarover ik spreek. Ik ondersteun deze campagne van de politie dan ook voor de volle 100%.”