Port of Antwerp-Bruges onderstreept fusie met The Reference

Crea / News

Port of Antwerp en Port of Zeebrugge slaan de handen in elkaar en worden Port of Antwerp-Bruges. Een haven van dit kaliber kent veel stakeholders met uiteenlopende noden en verwachtingen. Samen met The Reference bouwde Port of Antwerp-Bruges een toegankelijke website waarop iedereen snel en accuraat de informatie kan vinden die men zoekt.

Van bedrijven en investeerders over de hele wereld tot werknemers binnen het havengebied en buurtbewoners. Voor elk van hen stelt de haven een rist aan informatie beschikbaar. Al die informatie op één plek samenbrengen kan het geheel al snel overweldigend maken, wat het opbouwen van een website voor de haven een behoorlijke uitdaging maakt.

De fusie tot Port of Antwerp-Bruges heeft ook digitaal zijn weerslag, voornamelijk in het samenbrengen van content en technologieën. Daarom zocht Port of Antwerp-Bruges niet alleen een digitale partner die een heldere en toegankelijke website kon bouwen, maar ook een toekomstgerichte technologiearchitectuur kon uittekenen.

Om bezoekers snel relevante informatie te helpen vinden, ontwikkelde The Reference een UX-concept dat steunt op een sterke zoekfunctie. Zo vermijden ze dat bezoekers eindeloos doorheen menu’s en webpagina’s moeten klikken voordat ze bij de content uitkomen die voor hen relevant is. Om dit idee te doen slagen, werkte The Reference in functie van een toegankelijk user experience ook een vernieuwend design uit dat de weldoordachte informatiearchitectuur verder ondersteunt.

Met het oog op een wendbare toekomst werd snel duidelijk dat Port of Antwerp-Bruges baat zou hebben bij de voordelen van een composable technology architecture als basis voor de website. Het laat de wereldhaven toe handgeselecteerde tools en technologieën samen te brengen tot één platform dat volledig op maat van de organisatie werkt. Het grote voordeel is dat Port of Antwerp-Bruges hiermee de flexibiliteit krijgt bestaande en toekomstige toepassingen te integreren binnen hun digitale omgeving. Dat komt goed van pas in het samenbrengen van de verschillende tools, platformen en systemen van beide havens in de transitie naar één organisatie.

In dit project neemt headless Drupal een centrale rol in als content management-systeem. Aan front-end zijde werd er voor Next.js geopteerd. Alle digitale assets, zoals video’s en afbeeldingen, worden via Bynder (digital asset management platform) ingeladen. Cruciaal is de search tool Algolia, omwille van de uiterst krachtige zoekfunctionaliteiten.

“We zijn trots en tevreden met de mooie website die we samen met The Reference hebben ontwikkeld,” zegt Nathalie Van Impe, chief communication & marketing officer bij Port of Antwerp-Bruges. “Het team van The Reference wist zich bijzonder goed in te leven in de noden van onze organisatie die communiceert met heel uiteenlopende stakeholders en daarbij minutieus rekening hield bij de uitwerking van dit project. Bovendien hebben ze ons op een fijne manier gechallenged en geadviseerd over onze toekomstgerichte technologiearchitectuur. Een architectuur die wendbaar is en ons toelaat om snel in te spelen op veranderingen in de markt en vragen van onze klanten en partners.”

De nieuwe Port of Antwerp-Bruges website staat nu live en kun je bezoeken via www.portofantwerpbruges.com.