Meer humor, creativiteit en durf in reclame!

Media / News

In een sociaal en politiek klimaat waarin je steeds meer op je woorden moet letten, vormt de visuele vertelling een welkome uitweg uit het verbale mijnenveld. Dat de vraag naar content nog nooit zo groot is geweest, komt bovendien ook de Belgische productiehuizen goed uit.

In 1999 richtte filmmaker Koen Mortier samen met collega Joe Vanhoutteghem CZAR op, omdat ze vonden dat er in ons land nood was aan een door regisseurs gedreven productiehuis. “Samen vormen zij het regisseursduo Lionel Goldstein en wonnen ze met hun reclamefilms al veertien prijzen in Cannes,” zegt Eurydice Gysel, executive producer en managing partner van CZAR. “Ze hebben van een soort ‘antireclame’ hun handelsmerk gemaakt, waarbij ze de scripts van bureaus niet zelden volledig herschrijven – vaak met verrassende resultaten.” Voor het maken van straffe content put het productiehuis dan ook uit een vaste poule van regisseurs: “Wij investeren in filmmakers, en helpen hen actief bij het opbouwen van hun portfolio,” aldus Gysel. Hun concullega’s van Wenneker.be werken volgens ceo Vanessa Jacob dan weer niet met een vaste schare regisseurs, maar wel met een vast productieteam: “Als de klant steeds met dezelfde producers in contact staat, heb je na een tijdje nog slechts een half woord nodig om elkaar te verstaan,” benadrukt ze. Productiehuis Landvogel vindt het dan weer belangrijk om ook nieuw regietalent kansen te geven: “Verfrissend creatief inzicht van jonge makers vullen we aan met een goede omkadering, een solide structuur en ervaring,” voegt executive producer Yannick Verdonck toe.

Veeleisende klanten

“Tegenwoordig willen klanten ook afgeleiden zoals foto’s en content voor sociale media,” zegt Vanessa Jacob. “Je kan niet zomaar een still uit een film nemen en die voor pakweg printmedia gebruiken, maar bij Wenneker hebben we ook animatiestudio Volstok en fotolabel Crush onder een dak samengebracht, zodat we klanten budgetefficiënte en tijdbesparende oplossingen kunnen bieden. Terwijl de filmploeg pauzeert, kan het fotografieteam bijvoorbeeld met dezelfde cast aan de slag om de juiste visuals te schieten – en dan is er nog een videograaf die een behind the scenes maakt voor de online kanalen.”

>>> LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN PUB MAGAZINE