“Denk aan het milieu vooraleer je deze mail afdrukt.” Het is een zinnetje dat tegenwoordig steeds vaker verschijnt op je computer of laptop. Daarmee wordt de indruk gewekt dat er voor elke geprinte mail een boom wordt omgezaagd. Toch blijkt dat printen soms zelfs milieuvriendelijker is dan het forwarden van e-mails, zo werd al geregeld naar voren geschoven. Veel mensen vergeten namelijk dat de digitale communicatie ook een voetafdruk met zich meebrengt, en dat wil papierfabrikant Antalis (niet zonder een klein beetje eigenbelang) graag onder de aandacht brengen. Hierbij zes redenen waarom het niet-afdrukken van documenten – spijtig genoeg – nog geen groene jongen van je maakt:
1. De afvalberg van de elektronica industrie is gigantisch
41 miljoen ton afval bedraagt die om precies te zijn, bestaande uit computers en smartphones. Maar 18% van alle elektronische apparatuur in Europa wordt gerecycleerd. Bij papier en karton bedraagt dat recyclingpercentage momenteel 70%. Papier kan ook zeven keer opnieuw gerecycleerd worden.
2. De papieren versie van de krant lezen is soms milieuvriendelijker
Wanneer je langer dan een halfuurtje de krant leest, doe je dat beter niet op je tablet of smartphone. Op die tijd verbruiken deze toestellen immers zo veel energie, dat de klimaatimpact hoger is dan bij het lezen van de papieren versie.
3. Ontbossing gebeurt meestal in tropische regenwouden
Ontbossing in tropisch regenwouden en arme landen blijft vandaag een ernstig probleem. Toch gebeurt het kappen van bomen in 95% van de gevallen om extra landbouwgrond te creëren voor de vee- en sojateelt. Uit de houtvezel van tropische bomen kan trouwens sowieso geen papier gemaakt worden.
4. In Europa worden meer bomen geplant dan gekapt
De wouden op ons continent zijn sinds 1950 immers jaarlijks aangegroeid met een oppervlakte vergelijkbaar met die van 1,5 miljoen voetbalvelden, meldt het FAO. Voor elke boom die de Europese papierproducenten kappen, wordt minstens één nieuwe geplant. Het resultaat: er worden momenteel meer bomen geplant dan geoogst. Een stap in de goede richting!
5. Papier verbruikt minder energie dan je computer
Voor de productie van papier is natuurlijk wel nog steeds veel energie nodig. Maar de gemiddelde hoeveelheid papier die één persoon per jaar gebruikt is 212 kilo, en daarvoor moet 500 kilowattuur (kWh) elektriciteit geproduceerd worden. Voor een standaard computer is dat al snel 300 kWh per jaar meer.
6. Digitale communicatie is vooral efficiënt, maar niet per se duurzaam
Denk maar aan het stroomgebruik voor het verzenden van e-mails en het energieverbruik van servers of datacentra van zoekmachines zoals Google. Papierdistributeur Antalis vergeleek de uitstoot van het verzenden van een factuur per e-mail met de uitstoot van een papieren verzending. Daaruit blijkt dat het verzenden van een elektronische factuur 242 gram aan CO₂ uitstoot: even veel dan bij het versturen van – jawel – 15 papieren facturen.
We hopen dat je met deze tips nog duurzamer kan omgaan met onze geliefde aardbol!