Het coronavirus en de maatregelen die genomen worden om de verspreiding ervan af te remmen, slaan het normale sociale leven uit zijn lood. De crisis raakt ons allemaal, zowel persoonlijk, als op het werk, op economisch of maatschappelijk vlak. En toch zijn er lichtpunten. Ondanks deze crisis ontstaan er ontelbare spontane solidariteitsacties. Het respect voor zorgverleners is ongezien. Bedrijven en overheden nemen positieve initiatieven. In onzekere tijden is er dus zeker ook plaats voor hoop en optimisme. Marktonderzoeks- en adviesbureau Profacts wil dit optimisme continu meten en in kaart brengen aan de hand van de ‘Optimisme Barometer’. Door middel van een korte survey wil het bureau de komende weken het vertrouwen van de bevolking te meten in deze moeilijke tijden.
Hieronder vindt u alvast de eerste bevindingen(*) van deze ‘Optimisme Barometer’.
Via deze link krijgt u toegang tot de resultaten verzameld in ons een dashboard. Onze enquête loopt nog steeds en zal dus de komende dagen/weken nog continu worden bijgewerkt. Het dashboard is bovendien volledig aanpasbaar in functie van uw interesses. Bekijk hier de handleiding voor meer informatie over het gebruik van het dashboard, best te gebruiken op tablet, laptop of PC.
- Hoe optimistisch zijn we over onze gezondheid?
Belgen blijken optimistischer te zijn over hun eigen gezondheid dan over die van hun landgenoten. 68% van de ondervraagden is immers optimistisch tot zeer optimistisch over de eigen gezondheid. Slechts 46% is dat over de gezondheid van zijn/haar landgenoten. Dit optimisme neemt echter af met de leeftijd. Als we kijken naar de geografische spreiding, zijn de inwoners van Henegouwen het meest pessimistisch over de gezondheid van hun landgenoten.
- Hoe optimistisch zijn we over de economie?
65% van de deelnemende Belgen is pessimistisch over de economie. Opvallend is het feit dat, onder de werkende bevolking, zelfstandigen en bedrijfsleiders het meest optimistisch zijn: 22% van hen is ofwel optimistisch tot zeer optimistisch. Dit is 14% voor de werknemers en slechts 8% voor de ambtenaren. 95% gelooft dat we het virus samen sneller kunnen indijken door de maatregelen van de overheid goed te respecteren, met cijfers tot 97% voor de categorie ouder dan 65 jaar. De jongste categorie (-24j) is hier het minst van overtuigd (91%). 43% van de deelnemers verwacht dat de economie zich tegen het einde van dit jaar zal herstellen. Voor zelfstandigen en bedrijfsleiders loopt dit op tot 46%.
- Evolutie van de work-life balans
52% van de Belgen ervaart een impact op hun work-life balans - hetzij in positieve (25%), hetzij in negatieve (27%) zin. Deze impact is sterker bij vrouwen dan bij mannen. Werknemers die (geheel of gedeeltelijk) thuiswerken ondervinden een grotere positieve impact op hun work-life balans (43%) dan werknemers die dat niet (kunnen) doen (25%).
- Connectie met familie, vrienden & collega's
De band met de familieleden is voor de helft van de Belgen (53%) onveranderd gebleven. Als we wel een impact merken, is die vaker positief (32%) dan negatief (8%). Ook de relatie met onze vrienden is voor de helft van de Belgen niet veranderd. Toch wijst de evolutie vaker in een negatieve (37%) dan in een positieve richting (12%). Telewerken beïnvloedt de band die we hebben met onze collega’s. 39% van de ondervraagde telewerkers ervaart een negatieve evolutie in de relatie met hun collega's. Slechts 29% van de niet-telewerkers ervaart een negatieve evolutie in de relatie met collega's sinds de coronacrisis.
- Reisplannen
1 op 2 ondervraagde Belgen (51%) ziet zijn/haar vakantieplannen in het water vallen, hetzij omdat ze geboekte vakanties hebben moeten annuleren (21%), hetzij omdat ze geen vakanties meer zullen boeken (30%).
- Andere feiten
24% van de ondervraagde Belgen is momenteel (gedeeltelijk) werkloos. De helft van de deelnemende Belgen met een baan werkt momenteel voltijds vanuit huis. Nog eens 17% doet dat gedeeltelijk.