PROXIMUS: BEST TELECOM OPERATORS BRAND

Awards / Best Brands / News / Research

Proximus wint de Best Telecom Operators Brand award van de Best Brands Awards en is de duidelijke leider onder de telecom-operatoren met de hoogste scores op Share of Soul en Share of Market. Telenet neemt de tweede plaats in met de op één na hoogste Share of Soul en Share of Market, Orange komt op de derde plaats.

Als grootste mobiele telecombedrijf in België (voor Orange België en Telenet) is Proximus de grootste leverancier van netwerkgebaseerde telefonie, internet, televisie en ICT in het land. Het merk transformeert technologieën zoals Internet of Things, Big Data, de cloud en beveiliging tot oplossingen die een positieve impact hebben op mens en maatschappij. Aurélie Denayer (foto hierboven), directeur CBU Branding en Communicatie bij Proximus, vertelt aan Serviceplan over hoe Proximus erin geslaagd is het Beste Telecom Operators Brand van 2020 te worden.

De studie van Best Brands toont aan dat de resultaten van Telenet dicht bij die van Proximus liggen. Hoe denkt u uw leiderschap te behouden?

Het is onze ambitie om de referentie op vlak van operatoren in Europa te worden. We willen relevant en aantrekkelijk zijn voor onze klanten, via oplossingen op maat, maar ook de beste infrastructuur opbouwen dankzij Fibre, 5G en een superieure WIFI-ervaring. We willen de favoriete digitale dienstverlener worden voor het dagelijkse leven van de Belgen. Via ons nieuwe Pickx-platform, bijvoorbeeld, dat de tv-ervaring opnieuw uitvindt door innovatieve en gepersonaliseerde content op alle schermen aan te bieden.

Anderzijds willen we, als "leider" en vooral als belangrijke speler in de Belgische economie, ons engagement ten aanzien van de klimaatproblematiek en digitaal onderwijs versterken. We waren één van de eerste koolstofneutrale operatoren in Europa en zetten onze inspanningen en initiatieven ten voordele van een duurzame en inclusieve samenleving in het licht van de digitale kloof verder.

Welke innovaties zijn er in de nabije toekomst gepland?

Na recente lanceringen zoals het Epic-aanbod voor jongeren, de nieuwe tv-ervaring PickX of de 'Proximus Accelerators', een samenwerkingsverband om de digitale transformatie van bedrijven te ondersteunen, zetten we onze traditie van innovatie voort. Dat zal de consument zeer binnenkort ontdekken.

Wat is vandaag de core business van een telecomoperator?

Relevant blijven voor zowel residentiële als zakelijke klanten. In dit digitale tijdperk moeten we inspelen op hun veranderende behoeften, zoals media- en audiovisuele consumptiegewoonten die fundamenteel veranderd zijn of de noodzaak om de digitale transformatie van bedrijven te versnellen. Die ontwrichtende context waarin we actief zijn, leidt ertoe dat we onszelf fundamenteel opnieuw uitvinden en nieuwe digitale oplossingen aanbieden.

Wat betekent het voor u om een Best Brand te zijn?

Het is een zeer positief signaal dat onze klanten voor ons hebben gekozen en ons vertrouwen. Vandaag de dag is klantervaring cruciaal voor de toekomst en de duurzaamheid van merken. Het is dan ook onze ambitie dat elke klant een ambassadeur voor ons merk wordt. Om dat te bereiken, moeten we ons aanpassen, constant de polsslag van de klantervaring nemen en ons duidelijk positioneren in een hypercompetitieve markt. We hebben onze positionering onlangs gewijzigd om op deze veranderingen in te spelen. We willen een wereld van digitale mogelijkheden openen om mensen beter en efficiënter te laten werken. Een belofte die zich vertaalt in onze "Think Possible" baseline. Ons resultaat in de Best Brands-studie is een aanmoedigend signaal voor de ommekeer die we gemaakt hebben.  

Wat zijn de belangrijkste vraagstukken in uw sector vandaag?

De sector beleeft een keerpunt op verschillende vlakken. Zo is er digitalisering en de zeer competitieve marktomstandigheden op Belgisch en internationaal niveau, vooral in het licht van de GAFA. Daarnaast veranderen de verwachtingen van de klanten, zien we ondanks de groeiende vraag naar connectiviteit een stagnerende telecommunicatiemarkt en is er een zware regulering. In deze context is onze belangrijkste uitdaging het verzoenen van de nood aan massale investeringen met de vraag van klanten naar connectiviteit en nieuwe diensten tegen competitieve prijzen.

Wat is de impact van de jongere generaties op uw merk?

De impact is enorm, net als voor alle merken op dit moment. Jonge mensen zijn uiteraard de toekomst van ons merk en hebben "digital natives"-gedrag dat zich vertaalt in specifieke behoeften en verwachtingen met betrekking tot onze digitale diensten. Ze stellen hoge eisen rond betrokkenheid en authenticiteit. Daarom hebben we het Epic-aanbod ontwikkeld, een specifieke aanpak die door en met jongeren is gecreëerd. Het aanbod is gericht op hun verwachtingen op vlak van voice, data en internet, maar ook op hun interesses en specifieke content zoals cloud gaming, in samenwerking met Shadow. Daarnaast zal de Fairphone in ons aanbod te vinden zijn vanaf maart.

Wat bent u van plan te doen om uw positie als Best Brand te behouden?

We zullen ons blijven inspannen om onze klanten te overtuigen, tevreden te stellen en te behouden. Met onze producten en diensten willen we een wereld van digitale mogelijkheden openen om mensen beter te laten leven en efficiënter te laten werken. Als marktleider willen we deze ambitie realiseren in onze producten, diensten en interacties met onze klanten.

Tot slot is het vertrouwen in een lokale speler een belangrijke troef om onze positie te behouden. Dankzij zijn technologie en netwerk wil Proximus iedereen in staat stellen om de digitale wereld te betreden door een verantwoordelijke speler te zijn die de Belgische bevolking op de toekomst voorbereidt.

OVER BEST BRANDS

Serviceplan en GfK delen dezelfde passie: het bouwen van sterke merken. Merken die zowel economisch als emotioneel presteren.  Een onderzoek onder 5.000 consumenten, waarbij we 350 merken uit 21 verschillende bedrijfssectoren analyseerden, leidde in een ranglijst van de “Best Brands”.

Door de emotionele en sociale relaties die consumenten ontwikkelen met uw merk en de concurrentie te bestuderen, kan uw merk de KPI's van bestaande klanten verhogen, het consumentengedrag beter begrijpen, de klantenwerving/retentie verhogen en het toekomstige succes vormgeven

Benieuwd naar de resultaten van uw merk? Aarzel dan niet om een e-mail naar info@bestbrands.be te sturen.