Proximus brengt ode aan architectuur en telefonie

Media / News

20190620_PR_PrezzBook_illuProximus Art, de vzw van Proximus die zich richt op kunst, brengt met het boek ‘Architectuur en telefonie’ een publicatie op de markt rond de architectuur van zijn historisch patrimonium. Het boek illustreert met archief- en historisch fotomateriaal de evolutie van de telecommunicatie en haar invloed op de gebouwen en de architectuur. Daarnaast geeft het boek ook een blik op enkele al dan niet iconische gebouwen met prachtige actuele beelden.
De telefonie werd in 1876 uitgevonden door de Amerikaan Graham Bell. Het toestel met een draaischijf en cijfers verscheen in 1892. De telefonie kende een snelle ontwikkeling en verspreiding in Europa. De telefooncentrale, al dan niet samen met het postgebouw, werd een symbool van de moderniteit en de vooruitgang. De Regie voor Telegraaf en Telefoon, opgericht in 1930, vertrouwde de opdrachten voor haar meest emblematische gebouwen toe aan architecten met faam.
Er waren honderden gebouwen, verspreid over het hele land, nodig om de massale hoeveelheid koperverbindingen in te bedden en om de mensen te bedienen. In de huidige digitale samenleving zijn de meeste gebouwen overbodig dankzij glasvezel en technologische ontwikkeling. Zo worden deze gebouwen in vele gevallen historisch erfgoed, al dan niet met een andere bestemming. Nu Proximus die gebouwen geleidelijk verlaat en verkoopt verdwijnt stilaan een uniek en zelfs iconisch patrimonium. Veel gebouwen krijgen een nieuwe bestemming. Soms noemt men een gebouw nog een ‘Belgacom-gebouw’, terwijl het al is afgebroken of verbouwd.
Met het boek krijgen deze voorbeelden van architectuur een eresaluut van Proximus. Marc Dubois is hoofdauteur en de fotografen Filip Dujardin en Karin Borghouts geven een hedendaagse kijk op dit patrimonium. Het boek werd gerealiseerd in samenwerking met het Civa. Het boek wordt zowel in het Nederlands als in het Frans uitgegeven en kost 25 euro.