Proximus en Huawei testen 5G

huawei phone

Innovation / News

huawei phoneOm klaar te zijn voor de toekomst testen Proximus en Huawei momenteel 5G, de mobiele technologie van de volgende generatie. 5G zal hogere snelheden, hogere capaciteit en kortere reactietijden mogelijk maken. Deze nieuwe technologie zal zowel bedrijven als residentiële klanten ten goede komen.
Hoewel 5G zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevindt, is Proximus al volop bezig met de volgende stappen om 5G in de toekomst te kunnen uitrollen. De eerste indoor demotest van 5G in België werd in november 2016 in het hoofdkantoor van Proximus georganiseerd. Deze week heeft Proximus een eerste fieldtest uitgevoerd in partnerschap met Huawei Technologies, dat de 5G NR-opstelling en de 5G test CPE (Customer Premise Equipment) leverde. De fieldtest vond plaats in een voorstedelijk applicatiescenario, met behulp van 5G-prototypeapparatuur, geheel in lijn met de 3GPP non-standalone 5G NR-specificaties, zoals vastgelegd in december 2017. De test maakte gebruik van de Massive MIMO-technologie, die de hoeveelheid data die over dezelfde band gaat fors kan verhogen en tegelijk het bereik van de dienst kan verbeteren.
Deze fieldtests bevestigen ook de inspanningen van Proximus en Huawei om op technologisch vlak bij te dragen aan de digitale transformatie van België, en om de ontwikkeling van innovatieve diensten aan te sturen. Huawei en Proximus zijn zich bewust van de interesse van de Belgische universiteiten in 5G NR- en Massive MIMO-technologie. Daarom zal de testopstelling gedurende een periode van 6 maanden toegankelijk zijn voor de universiteiten om propagatie, performantie en uitgestraald vermogen in een representatieve omgeving te testen. Na deze succesvolle test zullen Proximus en Huawei de komende maanden het potentieel van 5G verder onderzoeken om toepassingen en use cases voor de Belgische bevolking uit te testen.
Geert Standaert, CTO van Proximus: « Nu de specificaties van 5G steeds duidelijker worden, verkennen we de mogelijkheden van deze mobiele technologie van de volgende generatie. Deze tests met Huawei zijn heel waardevol voor ons, omdat ze ons toelaten kostbare inzichten te verwerven in deze baanbrekende technologie en in de voordelen die ze voor bedrijven en consumenten in België zal opleveren. Op die manier maakt Proximus zich op om 5G naar België te brengen. »

« Deze belangrijke doorbraak is fundamenteel om de toekomst van 5G NR vorm te geven en vormt een mijlpaal voor de gezamenlijke inspanningen van beide ondernemingen op het vlak van 5G NR-fieldtests. De grote waarde van deze test bestaat erin de theorie in de praktijk om te zetten en te illustreren hoe 5G NR echt een enabler voor de sector en voor de maatschappij in het algemeen kan vormen. De permanente investeringen van Huawei in onderzoek en innovatie hebben geleid tot heel belangrijke mijlpalen inzake netwerkarchitectuur, spectrumgebruik, interfacetechnologie, prototyping en tests op het terrein; sinds jaar en dag vinden we het essentieel om met onze partners en klanten, sector- en standaardiseringsorganisaties en verticale markten samen te werken. We blijven met onze partners in België samenwerken om een businessmodel te creëren dat nieuwe sociale en economische ontwikkeling kan aansturen, » aldus Pedro Ferreira, CEO van Huawei Technologies Belgium.