Proximus telt wielerfans tijdens Grand Départ

Media / News

people mariya-georgieva-0O6Fv3Ff_XI-unsplashOp 6 juli start in Brussel de 106e editie van de Ronde van Frankrijk, dat beseft u ondertussen wel. Terwijl de deelnemende ploegen en renners zich opmaken voor een knalprestatie, treffen de organisatoren en veiligheidsdiensten de laatste voorbereidingen om Le Grand Départ vlot te doen verlopen. Ook Proximus draagt zijn steentje bij: in opdracht van Brussels Major Events zal het de volkstoeloop langs het parcours helpen beheren via Real Time Crowd Management.
De 'crowd management'-tool die door Proximus werd ontwikkeld, laat toe om op basis van gsm- en smartphonesignalen een inschatting te maken van het aantal mensen dat zich op een bepaalde plaats of in een bepaalde zone bevindt. Dankzij het grote aantal mensen dat gebruik maakt van zijn diensten op het vlak van mobiele telefonie kan Proximus betrouwbare en statistisch relevante conclusies trekken uit de beschikbare data. Op die manier kunnen veiligheidsdiensten en organisatoren van grote evenementen van minuut tot minuut volgen op welke plaatsen grote mensenmassa's aanwezig zijn en hoe die zich verplaatsen. Dit laat hen toe een vlotte en gestroomlijnde organisatie van het evenement te kunnen verzekeren en te allen tijde snel en efficiënt in te grijpen indien nodig. Zo kunnen straten bijvoorbeeld worden afgesloten, kan het verkeer worden omgeleid etc.20190705_RealTimeCrowd_TourDeFrance_thumb_all
Specifiek voor de Tourstart wordt de oplossing ter beschikking gesteld van de bevoegde politiediensten in het crisiscentrum, in samenwerking met Brussels Major Events. Op basis van een 'heatmap' krijgen de veiligheidsdiensten een overzichtelijk beeld van de drukte langs het parcours en in bepaalde specifieke zones waar veel volk wordt verwacht. Ook de evolutie doorheen de tijd wordt in kaart gebracht. De data worden op een geanonimiseerde en geaggregeerde manier verwerkt, in lijn met alle geldende privacyregels. Alex Lorette, director Entreprise Telco Solutions bij Proximus: "Dankzij deze data beschikken organisatoren en veiligheidsdiensten over een objectief meetinstrument dat helpt om de publiekstoeloop tijdens evenementen zo juist mogelijk in te schatten en in goede banen te leiden. Via deze tool bieden we steden en gemeenten een manier om intelligenter te meten, te anticiperen en indien nodig hun aanpak bij te sturen. Zo dragen we bij tot de implementatie van een duidelijke visie rond veiligheid."
De toepassing werd eerder gebruikt tijdens de Ronde van Vlaanderen en Nokere Koerse, maar hoeft zich niet te beperken tot sportevenementen. Steden en gemeenten kunnen de data zelfs continu integreren in hun eigen oplossingen, waardoor ze permanent de vinger aan de pols houden. Bovendien biedt de analyse van de gegevens volgens Proximus nuttige inzichten over de herkomst, het verplaatsingsgedrag en de gemiddelde verblijfsduur van bezoekers die ook vanuit toeristisch oogpunt interessant zijn.