Proximus vermindert CO2-uitstoot met 70%

Proximus_news_2252_analytics_header (1)

Communication / News

www.proximus.be/analyticsIn onze 21ste eeuw werden wereldwijd vijftien van de zestien warmste jaren ooit opgemeten. Het is duidelijk dat de effecten van de opwarming van de planeet zich vandaag overal ter wereld laten voelen. Als maatschappelijk verantwoorde onderneming neemt Proximus een actieve rol op in de strijd tegen klimaatverandering. Het bedrijf wil een voorbeeldfunctie vervullen door de wetenschappelijk vastgelegde doelstellingen van de COP21 in Parijs in 2015 om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden, in zijn eigen doelstellingen op te nemen. Dankzij de inspanningen die Proximus al tien jaar levert om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen mag het zich vandaag een van de allereerste klimaatneutrale BEL 20-bedrijven noemen. Proximus werd ook bekroond met CDP Climate Leadership Award, die wordt uitgereikt aan beursgenoteerde bedrijven die zich inspannen om hun CO2-uitstoot en hun klimaatimpact te verminderen. In oktober 2016 mocht Proximus deze onderscheiding voor het vierde jaar op rij in ontvangst nemen.

Duurzaamheid is bij Proximus geen recent gegeven. Sinds 2007 is het bedrijf erin geslaagd zijn CO2-uitstoot voor zijn Belgische activiteiten met meer dan 70% te verminderen. Proximus deed dit door voor 100% over te schakelen op groene elektriciteit, zijn vaste en mobiele netwerken energie-efficiënter te maken, minder elektriciteit te verbruiken in zijn datacenters, de verwarmingsinstallaties in zijn gebouwen te vernieuwen, te kiezen voor veel milieuvriendelijker wagens en zijn medewerkers te stimuleren om met het openbaar vervoer of de fiets naar het werk te komen.

Al deze maatregelen, toegelicht in het MVO-verslag van Proximus 2016, hebben vaak tot spectaculaire resultaten geleid. Zo daalde de koolstofuitstoot van de Proximus Groep in zes jaar tijd met 32%, en daalden het energieverbruik en het brandstofverbruik met 22%. Daarnaast stoot 99,6% van de bedrijfsvoertuigen vandaag minder dan 145 g CO2/km uit, tegenover 56% in 2010, en heeft 47% van de medewerkers ervoor gekozen om hun wagen in te ruilen voor het openbaar vervoer om naar het werk te komen.

Proximus wil het daar niet bij laten en wil meer dan ooit zijn inspanningen voor het milieu voortzetten en zelfs opdrijven. De doelstelling is namelijk een extra daling van zijn CO2-uitstoot met 30% tegen 2025.

Op langere termijn wil Proximus ook meer grip krijgen op de vermindering van zijn indirecte uitstoot die het gevolg is van zijn activiteiten. De doelstelling daarbij is deze uitstoot tegen 2040 met 50% te verminderen, wat concreet betekent dat Proximus zich voort zal inspannen om minder afval te produceren, duurzame goederen en diensten aan te kopen en de ecologische voetafdruk van de Proximus-toestellen bij de klanten te verkleinen.

Zijn resterende uitstoot van CO2, die voorlopig onvermijdelijk is, compenseert Proximus door internationale projecten tegen de opwarming van het klimaat te steunen. Een van die projecten is Teg Stove in Benin. Dat is een meerjarig programma voor de uitrol van hoogperformante ovens waarop een thermo-elektrische generator geïnstalleerd is om een smartphone of ledlamp te herladen. De bedoeling is gezinnen van goedkope, betrouwbare en duurzame energie te voorzien. Zo besparen ze ook op brandhout, krijgen ze toegang tot elektriciteit en telecom en lopen ze minder risico op ziekten aan de luchtwegen.