Proximus wil nieuwe vrienden maken

Communication / Innovation / News

Enco
Proximus
lanceert Proximus EnCo, een portaal dat ontwikkelaars in binnen- en buitenland onmiddellijke toegang geeft tot de technologieën van Proximus en zijn partners. Op deze manier wil Proximus in co-creatie de oplossingen van morgen ontwikkelen.

De term EnCo staat voor Enabling Company. Proximus wil bedrijven helpen de weg van de digitalisering in te slaan, start-ups helpen zich verder te ontwikkelen en softwarefabrikanten de nodige technologieën verschaffen om nieuwe producten te creëren. Met Proximus EnCo beschikt Proximus over een kleine, uiterst wendbare structuur die in staat is snel met dit soort spelers samen te werken. Enco zal zich in een eerste fase concentreren op complementaire technologieën: het Internet of Things, Cloud, Big Data en telecomdiensten (zoals sms).

Enco

Proximus biedt toegang tot deze technologieën via API's. Met API's of programmeringsinterfaces kan een volkomen nieuwe informaticaoplossing worden ontwikkeld door verschillende blokken van bekende technologieën samen te voegen. Op basis van een Freemium-model kan de gebruiker gratis intekenen op een of meer API's om een oplossing te 'prototyperen'. In de productiefase betaalt de gebruiker enkel voor wat hij gebruikt. De gebruikers van het EnCo portaal kunnen de oplossingen die ze ontwikkelen ook ter beschikking stellen of verkopen aan andere ontwikkelaars. Enkele voorbeelden van API's

  • Met de Sensor-as-a-Service API’s kan het internet der dingen worden geïntegreerd in web- of mobiele applicaties.
  • De CloudChannels API laat toe om verschillende oplossingen met elkaar te integreren via de cloud.
  • De Address Autocomplete API geeft toegang tot de Directory Information Services-database (1207, 1307, 1407) om onlineformulieren sneller te kunnen invullen.
  • De SMS API laat toe om sms’en te versturen of te ontvangen. Deze API kan bijvoorbeeld gebruikt worden in een applicatie voor het automatisch bevestigen van afspraken.

Proximus EnCo heeft een onlineverkoopkanaal ontwikkeld dat aangepast is aan de specifieke producten die API's toch wel zijn: via het EnCo Market platform krijg je toegang tot de catalogus van API's en kun je erop intekenen of er aanbieden. De EnCo DevPortal is de omgeving waarin ontwikkelaars hun API's kunnen configureren, toegang hebben tot volledige documentatie en gepersonaliseerde support.