PUB sprak met Diederick Croese (SingularityU)

Agenda / Communication / Innovation / Media / News

SingularityUOp 23 en 24 september 2019 vindt in Brussel voor de allereerste keer een SingularityU Summit plaats in België. Verschillende internationale experts komen samen in The Egg om te spreken over Exponential Europe, oftewel: hoe zal Europa omgaan met de wereldwijd versnellende dynamiek van technologie?
SingularityUSingularityU werd in 2008 door Ray Kurzweil en Peter Diamandis opgericht en is gevestigd op het NASA Ames Research Park bij Mountain View in het technologisch hart van Silicon Valley. SingularityU is een wereldwijde community die volop inzet op innovatieve en exponentieel evoluerende technologieën om 's werelds grootste uitdagingen aan te pakken, met als doel een betere toekomst op te bouwen voor iedereen. In de Benelux zal dit onder andere ingevuld worden met programma’s en workshops voor bedrijven en leidinggevenden.
SingularityUIn 2016 startte de eerste vestiging buiten Silicon Valley in Eindhoven, inmiddels zijn er vestigingen in Scandinavië, Canada, Zuid-Afrika en vanaf begin dit jaar ook in België als deel van de Benelux. De Summit is tegelijkertijd de lancering van SingularityU’s activiteiten in België.

Diederick Croese, oprichter en CEO van SingularityU Benelux

Diederick Croese, oprichter en CEO van SingularityU Benelux


“Technologie treft in versneld tempo ons persoonlijk leven, onze economie, democratie en samenleving. Meer dan ooit worden we door deze vooruitgang gedwongen om zorgvuldig met elkaar onze gewoontes, ethiek, cultuur en politiek, en zelfs de wereld waarin we willen leven tegen het licht te houden,” vertelt Diederick Croese, oprichter en CEO van SingularityU Benelux in een interview met PUB“Dit vereist dat we onszelf bewust zijn van de technologische mogelijkheden en met elkaar in gesprek gaan over onze intenties, waarden, principes en doelen, zodat we meer zicht krijgen op wat een wenselijke inzet is van de krachtige technologische middelen. Zo komen we tot een meervoudig perspectief waarbij we onze kennis en waarden kunnen wegen en bundelen. Alleen dan kunnen we onszelf en onze kinderen bewust(er) een betere toekomst bezorgen.”
SingularityU BrusselsEen toekomst waar ook Europa haar rol heeft in te spelen, vindt Croese. “Europa moet, net als Amerika en China, ook met een duidelijk woord komen over hoe techniek moet worden ingezet om een beter leven te leiden. En als we het hebben over een beter of een goed leven en vooruitgang, dan is de vraag natuurlijk hoe je dat definieert. In China en Amerika hebben ze daar een heel andere definitie over, met heel andere normen en waarden dan wij. Als we die modellen klakkeloos zouden accepteren, dan nemen we een deel van de waarden ook over bij de toepassing van die technische toepassingen. Een duurzame toekomst van welzijn waar Europa haar rol neemt om de Europese normen en waarden te waarborgen, naast vrijheid, ook gelijkheid en broederschap”.
Jaron Lanier

Jaron Lanier


De sprekers op de SingularityU Brussels Summit zijn zowel experts in specifieke technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en blockchain, als kritische denkers op het gebied van de maatschappelijke onderwerpen waar deze technologie invloed op uitoefent, zoals energie en arbeid. Onder andere Jaron Lanier, de uitvinder van VR, en Liviu Babitz, een ‘biohacker’ en een echte cyborg, komen tijdens SingularityU Brussels Summit naar België. Het programma richt zich op de impact van technologie op burgers, bedrijven en de samenleving. Deze thematiek is een verdieping van en bouwt voort op onderwerpen die dit jaar door het World Economic Forum in Davos tot topprioriteit werden benoemd. Bezoekers zullen de mindset, kennis en tools vergaren die zij nodig hebben in deze exponentieel veranderende wereld.
Liviu Babitz

Liviu Babitz