Publicis Groupe en Stad Antwerpen kleden Lady Gaga 

Crea / News

Wereldster Lady Gaga deelde dit weekend op haar Instagram-account (+47 miljoen volgers) een foto waarop ze een jas draagt van Florentina Leitner, die als masterstudent in juni afstudeerde aan de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. De jas maakt deel uit van een outfit die Florentina Leitner vorig jaar ontwierp, dat gebeurde in het kader van een campagne van Stad Antwerpen, in samenwerking met de Antwerpse Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Tom Eerebout, stylist van Lady Gaga, en Publicis Groupe.

Dressed by Antwerp

Antwerpen is trots op zijn reputatie als vooruitstrevende modestad en wil die graag nog meer in de kijker zetten. Daarom lanceerde de stad, samen met Publicis Groupe, in 2019 de campagne Dressed by Antwerp. Tom Smith, zanger van Editors, en olympisch kampioene Elodie Ouedraogo poseerden toen in nieuwe creaties van modestudenten Nick Haemels en Shuting Qiu. Zo deelden deze beroemde fans hun liefde voor Antwerpse mode. Vorig jaar ging de stad op zoek naar een nieuwe fan. En dat werd er eentje van formaat.

Het is geen geheim dat Lady Gaga een liefhebber is van Antwerpse mode. Ze droeg al verschillende keren outfits van jong Antwerps talent. Dit was voor de stad Antwerpen de aanleiding om contact op te nemen met Tom Eerebout, de stylist van Lady Gaga, en de Modeafdeling van de Koninklijke Academie van de Schone Kunsten van Antwerpen om zo een vervolg te breien aan de Dressed by Antwerp-campagne. Wat volgde was een bijzondere samenwerking. Mét resultaat, want nu straalt Lady Gaga op haar Instagram-account in een creatie van Florentina Leitner.

Schepen voor marketing en communicatie Claude Marinower: “Enorm trots dat een van de grootste celebrity's ter de wereld een Antwerps ontwerp draagt én dit ook nog eens in de kijker zet op haar Instagram. Antwerpen is wat mode betreft al een wereldtopper en erg invloedrijk, maar dit overtreft alles. We zetten Antwerpen nog meer op de kaart voor modestudenten, ontwerpers, bedrijven, shopping- én modeliefhebbers."

Een bijzonder creatieproces

Voor dit project werd samengewerkt met de Modeafdeling van de Antwerpse Academie en Tom Eerebout een opdracht uit om wereldster Lady Gaga te kleden. Tom selecteerde uit de ontwerpen van negen masterstudenten dat van Florentina. Hij kijkt enthousiast terug op de samenwerking: “Zowel Walter Van Beirendonck als Maureen De Clercq (respectievelijk directeur en docente van de Modeafdeling) waren heel nauw betrokken bij dit project. Het was vooral leuk om met de studenten het proces te doorlopen van inspiratie tot ontwerp om dan de uiteindelijke uitwerking van Florentina te zien. Florentina was heel goed in het opnemen van mijn suggesties en er haar eigen twist aan te geven. Ze werkt heel snel en creëert een heel eigen wereld.” 

De Oostenrijkse Florentina Leitner, die in juni vorig jaar afstudeerde aan de Antwerpse Modeafdeling, inspireerde zich voor de outfit op haar mastercollectie ‘Midnight Vertigo’: “Ik ben in dezelfde stijl gebleven van mijn eigen afstudeercollectie, maar heb wel het een en ander aangepast zodat het meer Lady Gaga’s stijl zou zijn. Zo gebruikte ik bijvoorbeeld een feller roze. Het pronkstuk is de jas in nepbont. Ik wist gewoon zeker dat Gaga er geweldig in zou uitzien.”  Zoals Florentina voorspelde en ook te zien is op de foto op Instagram, viel die jas inderdaad erg in de smaak bij de superster. De andere stukken van Florentina’s outfit zal Lady Gaga hopelijk nog op een ander moment dragen.