In de Week van de Mobiliteit lanceerde de MIVB haar MaaS (Mobility as a Service): de eerste multimodale applicatie voor het grote publiek in België. De nieuwe app, genaamd Floya, is kersvers in de Brusselse vervoerswereld. Met Floya kan je al je vervoersbehoeften in Brussel in één enkele app beheren. "Het is een tool die lang ontbrak en die binnenkort onmisbaar zal zijn voor alle Brusselaars en dagjestoeristen," legt Béatrice Paques van de MIVB uit. "Concreet: door de Floya-app te downloaden, kun je jouw reis uitstippelen, de kosten en reistijden vergelijken naargelang het vervoermiddel, het transport kiezen dat het beste bij je past en alles rechtstreeks in de app betalen. Het is een all-in app die het brede Brusselse mobiliteitsaanbod (metro, tram, bus, trein, fiets, scooter, taxi en autodelen) zichtbaarder en toegankelijker maakt, met als doel het gebruik van privé auto's terug te dringen."
O ja: MIVB deed een beroep op de marketingconsultinggroep Customer Collective om hen te helpen bij het creëren van een visie voor hun MaaS en bij het opstellen van een strategisch en operationeel marketingplan. Lees hier meer over dat plan.
Brussel staat voor diversiteit, ook in mobiliteit
Na het winnen van een pitch begin dit jaar werd de campagne voor de lancering van de Floya-app toevertrouwd aan Mutant. "De uitdaging was om Floya te positioneren als een lokaal, typisch Brussels product en het zo te onderscheiden van de grote techspelers zoals Google enz," legt Odin Saillé uit, creatief directeur bij Mutant. "We baseerden onze strategie op het DNA van Brussel. Het is een multiculturele stad waar mensen Frans, Nederlands, Engels en vele andere talen spreken, en toch slaagt iedereen erin elkaar te begrijpen. Een stad waar diversiteit een kracht is en waar iedereen zijn zin krijgt."
Het is deze typisch Brusselse ingesteldheid die naar voren komt in de tv-spot, waarin een koppel met verschillende transportmiddelen door Brussel reist om een durum te gaan eten. De flexibele mobiliteit wordt gevisualiseerd door het decor en de gebouwen van Brussel die ‘vloeibaar’ worden en transformeren in gekleurde lijnen. Deze zijn gebaseerd op de branding van de Floya-app. Deze visuele stijl is ook terug te vinden in de OOH en statische beelden.
De call to action van de campagne "Mobiliteit op z'n BX" onderstreept deze typisch Brusselse spirit (BX was het positieve en duurzame alter ego van Brussel) en moedigt mensen aan om de auto achter te laten en over te schakelen op meer multimodale mobiliteit. Hoewel Mutant in Antwerpen is gevestigd, is iedereen die meewerkte aan de campagne een echte Brusselaar. Naast het NL/FR creatieve duo uit Brussel, produceerde Bleu Nuit de tv-spot en Raygun de radiospot met de groovy stem van Brusselaar Gailor Kiaku.
Naast de radio- en tv-spots, die te zien zullen zijn in bioscopen en op (D)OOH, is de campagne ook beschikbaar op social media met een speciale influencer-sectie. Kom meer te weten over de campagne en download nu de Floya-app.
Naar aanleiding van deze launch stelde PUB een paar bijkomende vragen aan Odin Saillé en de MIVB. Lees het interview hieronder.
Jullie mikken op gebruiksgemak (één centrale app). Zal dat voldoende zijn om mensen hun auto aan de kant te laten staan?
"Als je een doelgroep wil aanspreken, is het allereerst belangrijk dat die doelgroep op de hoogte is van wat er allemaal bestaat. De Floya-app biedt de waaier aan alternatieve mobiliteit die in Brussel bestaat en speelt ook op het gebruiksgemak: de beste vervoersoplossing voor jou om op een bepaald moment van punt A naar punt B te gaan. En dat kan dus gerust een combinatie zijn van verschillende mobiliteitsopties. Tot nu zijn velen ofwel automobilist, fietser over gebruiker van het openbaar vervoer. Maar de toekomst ligt in multimodaliteit. En daarop biedt Floya het juiste antwoord. Je kan vanuit één enkele app je vervoersmiddelen kiezen, reserveren en betalen."
Mikken jullie op bestaande gebruikers van openbaar vervoer en deelmobiliteit? Of willen jullie ook ‘fervente’ autogebruikers overtuigen?
"Beiden. Uiteraard als eerste op jonge, multimodale stedelingen omdat ze het al gewoon zijn om van het ene naar het andere vervoermiddel over te gaan volgens hun noden. Deze app maakt hen het leven makkelijker want ze moeten niet langer de apps van de verschillende vervoersaanbieders op hun smartphone hebben staan en dus niet voor elk van hen een profiel aanmaken. Maar de bedoeling van Floya is ook automobilisten te overtuigen om de stap te zetten naar alternatieven."
Vanwaar die naam Floya?
"Het woord Floya is kort en eenvoudig uit te spreken in alle in Brussel gesproken talen. Het roept een gevoel op van bewegingsvrijheid, de vrijheid om zich zelfstandig en in alle eenvoud te verplaatsen. Het is gebaseerd op het Noorse woord ‘Floy’, dat ‘vleugel’ betekent. Het logo en de kleuren van Floya zijn een verwijzing naar de MIVB, de ruggengraat van de mobiliteit in Brussel, en naar het Brusselse Gewest, opdrachtgever van deze nieuwe mobiliteitstoepassing. Het Floya-logo is een gestileerde weergave van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het kleurenpalet is een combinatie van de kleuren van de MIVB (blauw en rood) en van het Gewest (blauw, geel en grijs)."
De call to action klinkt als volgt: "Mobiliteit op z'n BX". Gaan mensen de klik maken met Brussel?
"Zeker en vast. BX staat voor Bruxelles, iets wat jongeren vandaag de dag veel zeggen in Brussel. Dit is ook bevestigd door onze pre-test."
Credits