PXL-studenten Communicatie bedenken ontbreekwoorden met Rick de Leeuw

4schools

In ‘Het Ontbreekwoord’ op Radio1 gaat Rick de Leeuw elke week op zoek naar woorden die nog niet bestaan. Op vrijdag 16 maart deed hij dat samen met de studenten Communicatie van Hogeschool PXL. Zij kregen in de studio les over creativiteit en taal en kwamen vervolgens tot zeven van die ontbreekwoorden. Het woord ‘annuluk’ werd zelfs als nieuw woord toegevoegd aan de Nederlandse woordenlijst.

Annuluk

Dat gelukzalig moment als een afspraak op het laatste moment wordt geannuleerd en je vrij moment krijgt. Dat is een gelukzalig momentje dat de afspraak geannuleerd werd.

Disflits

Ken je dat gevoel dat je in een gesprek bent, in een heftige discussie en dat je de discussie opgeeft. Tien minuten na de discussie krijg je een disflits: dat argument dat je had moeten vertellen om de discussie in een bepaalde richting te duwen of te beëindigen.

Zwaamte

Het gevoel dat je krijgt als iemand zwaait en je denkt dat die persoon naar jou zwaait, terwijl dat net voor een persoon naast of achter je is. Op dat moment voel je je betrapt en probeer je de beweging van terugzwaaien nog snel te verbergen. Zwaaischaamte, dus.

Ouderditie

De eerste keer dat je op bezoek gaat bij je toekomstige schoonouders. Je weet dat je de keuring moet ondergaan, dat je de juiste dingen moet zeggen om een goede indruk te maken. Zo ‘een beetje het gevoel dat een man/vrouw moet hebben als ze deelnemen aan een miss/mister verkiezing.

Borrelbericht

Een bericht sturen dat in eenzelfde toestand vertoeft als jij: dronken. Daardoor is het bericht niet onmiddellijk verstaanbaar voor de ontvanger én ook niet meer verklaarbaar door de zender. Het bericht dat verstuurd wordt als je een borrel te veel op hebt.

Slikstop

Je slikt een medicijn met een beetje water. Maar, je voelt dat het pilletje in je keel blijft hangen. Het pilletje zit precies nog in je slokdarm.

Smikken

Ken je dat gevoel waarbij je niet goed weet wat je moet zeggen en daarom maar knikt en een grimas trekt? Dat ongemakkelijke gevoel? Wel, dat is: smikken.


Meer informatie op maat van studenten en docenten van hogescholen en universiteiten?

Schrijf u hier gratis in voor de newsletter PUB4Schools.