Quai 10 en Tramway21 steunen kandidaten voor tweede zit Engels

Crea / News

Straks is ‘t vakantie... maar niet voor iedereen. Voor heel wat taalstudenten betekent eind juni niet het begin van enkele weken zalig niks doen onder de zon. Dat is pas voor na september.

Voor bioscoop Quai 10 – de enige bioscoop van Charleroi 100% in oorspronkelijke versie – en Tramway21 was dit het vertrekpunt van een bijzondere actie: de operatie Quai 10/10. De actie bestaat erin een bioscoopabonnement te schuiven tussen het rapport van de gebuisde studenten om hen de hele zomer– en blokperiode te laten genieten van films in originele versie.

"De scholen stonden meteen achter het initiatief," vertelt Matthieu Bakolas, de directeur van Quai 10. "Er werden affiches geplaatst in de inrichtingen na de examens en de gebuisde studenten werd een abonnement aangeboden. Wij zijn een aparte bioscoop. We brengen afwisselend intimistische films, films voor het grote publiek en documentaires, maar altijd in originele versie. Onze opdracht is in de eerste plaats cultureel en pedagogisch. We steunen de creatoren van hier en elders en nodigen iedereen uit om hun werk te komen ontdekken en er over te debatteren. Dit was de kern van het idee van Tramway 21... de 7de kunst dichter bij de studenten brengen en hen op een ludieke manier vertrouwd te maken met de Engelse taal. Een echte win- win situatie en een puike vondst."

Voor Tramway21 primeert het maatschappelijk belang van het project. Opvoeding, en meer bepaald talenkennis, helpt jongeren om uit hun precaire situatie te stappen en toegang te krijgen tot beroepen waar ze voordien niet durfden van dromen. Net als liedjesteksten kan film het aanleren van talen leuker, aangenamer en aantrekkelijker maken. Deze actie wordt gevoerd op de sociale netwerken, affiche, in de scholen en via een film in de bioscoop uiteraard.