Quintet neemt creatieve leiding Air over

Communication / News

Ze zijn met vijf. Ze zijn tussen de 30 en de 34. Ze zijn vrienden. Ze willen samenwerken. Ze zijn erkend voor hun specialiteiten, ze zijn gegeerd en ze zijn multi-awarded. Ze 'versterken' Air niet, ze komen er om de touwtjes in handen te nemen. Het is niet een zoveelste stoelendans, verre van: Arnaud Bailly, Karel De Mulder, Romain Felix en John Benois, (Rom & John) en tot slot Renaud Goossens hebben een contract getekend - weliswaar van tijdelijke duur - die afloopt op 30 december 2050 (de 31ste is namelijk een zaterdag). Opvallend: het gaat om een 'brain drain' van Publicis naar Air.

Waarom Air? Het antwoord is duidelijk: "Voor het creatieve DNA van het bureau. Voor z’n waarden. Voor z’n overtuigingen. Voor z’n onafhankelijkheid. Voor z’n ondernemingszin. Voor z’n wilskracht om merken niet alleen sterker maar ook mooier te maken. Voor z’n veerkracht en capaciteit zichzelf in vraag te stellen. Voor z’n snelheid en wendbaarheid. Voor Louis, voor Ivo, voor Pauline, voor Charlotte én iedereen die gelooft in het project die nu samen met Eric en Stéphane op touw is gezet."

Hoe het nieuwe Air er zal uitzien, krijgen we later nog te horen. "We zijn er om een bureau op te bouwen die de huidige rol van een reclamebureau challenget, maar ook de manier waarop we met klanten werken, de manier waarop mensen onze creaties beleven en ervaren, en tot slot, de manier waarop merken impact kunnen hebben op de cultuur én de toekomst," zo luidt het alvast.

 

Gaat Air dan op een andere manier werken? Eric Hollander en Stéphane Buisseret: "Toen we hen hadden benaderd was er veel interesse maar ook twijfel. Niet over het bureau, maar over het begrip ‘Creative Director’. Ze vonden de jobomschrijving eerder frustrerend en vooral niet langer actueel. Ze hebben te veel goesting om nog dingen zelf te doen, om niet enkel het werk te laten doen door anderen. Ze denken dat een nieuwe aanpak mogelijk is, en zelfs wenselijk, voor zowel het bureau als voor z’n klanten. De volgende stap was onoverkomelijk/ logisch. We delen dezelfde creatieve ambitie en onze vriendschap en het grote vertrouwen in elkaar vragen niet om hiërarchie. Door onze krachten te bundelen kunnen we langs de ene kant CD zijn én langs de andere kant creatives blijven: Creative Creative Director. Het klopt, CCD is niet de meest creatieve titel, maar kijk naar de astrofysica, een gat dat zwart is noemen ze een zwart gat. Een kleine planeet, een dwergplaneet. In eenzelfde logica noem je een CD die ook creatief blijft eenvoudigweg een Creative Creative Director. Geen rocket science dus.”

Ook Renaud wordt dus creative creative director? "Zeker en vast, anders was hij niet met ons aan boord. Maar z’n digitaal all-terrain- parcours in combinatie met een globale expertise in customer experience wijzen hem een centrale plek op ons schaakbord toe, als Experience Director."

En voor alle duidelijkheid: Eric Hollander gaat niet met pensioen. Hij zit helemaal verweven in het nieuwe project, maar hij wil de adrenaline van het dagdagelijkse overlaten aan een jongere generatie: "Als Chairman wil ik de Club van 5 helpen, ze doen groeien en onze klanten verder ondersteunen in hun strategische denken. En voor het pensioen? Daar ben ik nog veel te jong voor." Stéphane Buisseret tot slot blijft gewoon MC Stéphane.