Radio 1 en Het Geluidshuis maken podcast met alternatieve feiten

Media / News

Leidde Sandra Kim jarenlang een dubbelleven als spion van de KGB? Werd in 1968 per ongeluk een zomer lang het homohuwelijk gelegaliseerd? En was de BRTN maandenlang het slachtoffer van een slinkse chantage? Het antwoord is natuurlijk nee. Maar dat hinderde Radio 1 en Het Geluidshuis niet om er een documentairereeks over te maken. Eén met alternatieve feiten.

De podcast Parallel brengt een Belgische geschiedenis die haast uit een parallel universum lijkt te komen. Een universum waarin Antwerpse drugkartels tijgers en apen inzetten, waar de Sovjets ei zo na de macht grepen in België, waar Bob Dylan in Cinema Cartoons werd opgepakt en waar Apple door een speling van het lot nergens zoveel belastingen betaalt als in Knokke. 

Voor de vijf audio-documentaires vol alternatieve feiten interviewde Het Geluidshuis tientallen alternatieve getuigen, componeerde het muziek, liet het een bekende radiostem trippen op LSD en gaf het Sandra Kim een reeks nieuwe hits. In zijn nieuwe fictiepodcast neemt Het Geluidshuis de luisteraar mee naar de Siberische toendra, het midden van de Noordzee en de toiletten van de VRT.

“Daarvoor kregen we de hulp van een uitgebreide cast topacteurs én Bekende Vlamingen, die laatsten nog het vaakst als zichzelf. U herkent vast bekende stemmen als Frank Raes, Patrick Janssens, Alex Agnew, André Vermeulen, Walter Grootaers, Friedl' Lesage en Carl Dircksens,” klinkt het bij Het Geluidshuis. “Naast een sterrencast met o.a. Günther Lesage, Ingrid De Vos, Koen De Sutter, Esther Lybeert, Isabelle Van Hecke, Sara Vertongen, Sofie Decleir, Reinhilde Decleir, Saïd Boumazoughe, Sara De Bosschere, Kadèr Gürbüz, Bert Haelvoet, Joshua Rubin, Davis Freeman, Aminata Demba, Stijn Cole, Bob De Moor en Max-Lena Vanden Eynde.”

Te beluisteren via de Radio 1-app en alle andere podcastkanalen.

Credits

Concept en scenario: Koen Van Deun
Regie: Stef De Paepe en Koen Brandt
Geluidsopname en klankafwerking: Frank Duchêne
Muziek: Joris Hermy en Koen Brandt
Productie: Christel Gysemberg, Leen Renders en Pieter-Jan Vinckx
Research: Linde Verlooy
Artwork: Lotte Neirynck