Radio prikkelt de fantasie, wekt emoties op en kan voor onvergetelijke momenten zorgen. Het klinkt bijna utopisch, maar in tegenstelling tot visuele media biedt radio een puur auditieve ervaring, wat toelaat om net dat beetje harder verrast te worden. Radioreclame speelt dan ook al tientallen jaren een sleutelrol in het medialandschap. PUB neemt u ook vandaag mee naar de juiste frequentie!
We laten vier experts aan het woord. Antoine Wellens, copy senior bij FamousGrey, Mélanie Dalla-Riva, strategic director bij Joe Public, Natacha Manco, creative producer & co-founder van PAN Studio, en Vincent Nivarlet, copywriter bij TBWA. Die laatste rappeleert reclamemakers alvast dat ze niet mogen vergeten dat mensen niet ‘luisteren’ naar radiospots, maar ze gewoon ‘te horen krijgen’.
Volgens de resultaten van de vijfde studie die Ipsos uitvoerde voor de coöperatie die verantwoordelijk is voor de digitale transitie van Belgische Franstalige radiostations, is ons luistergedrag naar analoge radio tussen 2018 en 2022 gedaald van 82 naar 58%. En dan kunt u ongetwijfeld het vervolg al raden: onze digitale consumptie is daarentegen onverbiddelijk gestegen, van 17% in 2018 tot 42% in 2022. En nog wat meer cijfers: 84% van de Belgen in Franstalig België luistert wekelijks naar de radio, met een gemiddelde luistertijd van 3 uur 08 minuten per dag. Tijd zat dus voor adverteerders om de radiogolven te kapen.
Atypisch medium
Radioreclame biedt een grote creatieve flexibiliteit. Met lengtes variërend van een paar seconden tot een minuut kunnen adverteerders gemakkelijk het formaat kiezen dat het beste bij hun boodschap past. Of het nu gaat om een humoristische, emotionele, informatieve of intrigerende spot, radio biedt een veelheid aan creatieve benaderingen om de aandacht en interesse van luisteraars te trekken.
In tegenstelling tot andere media, waar niet alle ideeën tegen dezelfde kosten kunnen worden gerealiseerd, is bij radio de enige beperking je verbeelding. De enige uitzondering is het gebruiken van bekende muziek, wat omwille van muziekrechten vaak een flinke duit kost. Een recent voorbeeld is Proximus, dat kosten noch moeite spaarde voor zijn ‘I’ve got the Fiber’-campagne.