Rapport mediaconcentratie 2023: Vlaamse mediabedrijven zoeken hun groei in het buitenland

Media / News / Research

De Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, publiceert zijn het rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2023’. Daaruit blijken de volgende, algemene conclusies:

  • Als de VRM de Vlaamse mediagroepen overkoepelend bekijkt zien het, ondanks de stijging in omzet, de marges dalen. De rendabiliteit loopt terug door de oplopende kosteninflatie. Nadat de grootste mediabedrijven de impact van de coronapandemie hebben verwerkt, vooral dankzij hun diversificatiestrategie, worden ze nu geconfronteerd met de inflatiecrisis.
  • De Vlaamse mediabedrijven richten zich in hun zoektocht naar groei voornamelijk op het (nabije) buitenland. Zo zijn de Vlaamse kranten en magazine-uitgevers reeds enige tijd actief in het buitenland of op de Franstalige markt in België. DPG Media en Mediahuis zijn zelfs de twee grootste uitgevers in Nederland. Ze bereiken samen bijna 95% van de Nederlandse markt voor gedrukte kranten. Roularta Media Group is dan weer de op één na grootste uitgever van magazinemerken in Nederland. Het afgelopen jaar hebben Mediahuis en DPG Media door overnames en de Nederlandse FM-frequentieveilingen een sterkere positie ingenomen in de Nederlandse radiomarkt.

  • De Vlaamse jongeren effenen het pad voor nieuwe vormen van mediaconsumptie. Volgens de Digimeter-studie blijft de gemiddelde Vlaming het medium radio steeds meer beluisteren, behalve de 18- tot 24-jarigen. De jongeren laten zich meer verleiden door streamingsdiensten. Ook op het vlak van televisie zien we een soortgelijke tendens. De Digimeter-studie concludeert dat traditioneel tv-kijken niet langer de norm is bij -35-jarigen. Zowel de Vlaamse als internationale mediaspelers spelen in op het wijzigende mediagedrag. Zo was er het afgelopen jaar een sterke toename van het aantal beschikbare podcasts, kwam Mediahuis met een digitaal jongerenabonnement en bieden videostreamingplatforms nu ook goedkopere (hybride) abonnementen aan, waarbij men weliswaar reclame moet accepteren.

  • De VRM merkte reeds in het verleden de trend op waarbij de (commerciële) mediagroepen hun aanbod centreerden rond het sterkste (omroep)merk. Zo kennen we vandaag de dag VTM, VTM2, VTM3, VTM4 maar ook Play4, Play5, Play6 en Play7. Intussen heeft ook de openbare omroeporganisatie zijn zenders hernoemd tot VRT1 en VRT CANVAS. Daarnaast ziet de VRM voor het eerst dat een radiozender hernoemd wordt volgens de reeds beschreven strategie: radiozender Nostalgie werd herdoopt tot Play Nostalgie.

  • Telenet werd 100% eigendom van Liberty Global. Op 13 oktober 2023 werden de Telenet-aandelen geschrapt van notering bij sluiting van de beurs.
  • Voor de aggregatie van klassieke mediaproducten is 80% tot 100% van de markt in handen van slechts vijf mediagroepen (VRT, DPG Media, Mediahuis, Roularta en Telenet (met dochteronderneming De Vijver Media)). De laatste jaren merkt de VRM op dit valk een stabilisatie op.

Het volledige rapport kan hier gedownload worden.