Vlaanderen proeftuin voor pauzeknopreclame?

Pauzeknop

Media / News

Pauzeknop
De commerciële tv-zenders Vier en Vijf zijn een nieuwe manier van reclamevoeren aan het ontwikkelen. Eind 2015 start een proefperiode waarbij televisiekijkers die de pauzeknop indrukken een stilstaande reclameboodschap te zien krijgen: pauzeknopreclame of breakvertising.  In die proefperiode gaat het om een beperkt aantal adverteerders en om abonnees van (aandeelhouder) Telenet. Sigrid Van Den Houte, chief commercial officer bij SBS Belgium, het bedrijf boven Vier en Vijf, benadrukte op Radio 1 wel dat men ook in gesprek is met Proximus.
De kijker heeft de mogelijkheid om deze commerciële communicatie te skippen door op de 'delete'-toets te drukken, meldt SBS. De melding rechtsonder 'verberg deze boodschap' wordt geïntegreerd in elke pancarte. In eerste instantie zullen Vier en Vijf deze innovatie lineair, recorded en replay aanbieden. De uitrol naar de volledige commerciële markt gebeurt in 2016.
break-visual-aanpassing

Hoe kwam men op het idee? Het uitgesteld kijken heeft er uiteraard veel mee te maken. De afgelopen jaren heeft een klein digitaal doosje ons kijkgedrag grondig veranderd. Uitgesteld kijken via de digicorder is voor de televisiekijker een zegen. Maar het heeft - voor de adverteerder - ook een kwalijk effect. Want meer en meer kijkers spoelen reclameboodschappen gewoon door. Zenders moesten dringend op zoek naar nieuwe manieren om de consument te verleiden...  These Days Y&R speelde in op die evolutie en zocht naar onbenutte ruimte. Het resultaat: pauzeknopreclame (of iets internationalers: breakvertising). Zodra de kijker de pauzeknop op zijn afstandsbediening indrukt, krijgt hij een simpele pancarte te zien. Via die weg kunnen adverteerders de kijker op een luchtige en relevante manier aanspreken. Gertjan De Smet, art director bij These Days Y&R en medebedenker van het concept: “We wilden op een leuke en niet-storende manier inspelen op de pauzemomenten van televisiekijkers. Zij zetten hun programma stil omdat er iemand belt, omdat ze naar toilet moeten, omdat ze een hongertje hebben enzovoort. Bij elk van die momenten komt sowieso een product of service kijken. Dus leek het ons slim om adverteerders uitgerekend op dàt moment de kans te geven om een interactie aan te gaan met de kijker.”

Om het idee vorm te geven klopte het reclamebureau aan bij zijn klant Telenet en de zendergroep SBS. Beide bedrijven zagen meteen potentieel in het businessidee. Telenet staat garant voor de technische uitwerking en ondersteuning van het concept, SBS maakt gebruik van zijn commerciële uitgangspositie om er een brede waaier aan adverteerders warm voor te maken. Met deze nieuwe vorm van televisiereclame scoort These Days Y&R samen met SBS en Telenet meteen ook een wereldprimeur, zegt Erwin Jansen, CEO van These Days Y&R. Het concept kan op korte termijn toegankelijk worden gemaakt voor elke zender, distributeur of telecomprovider.

 
Credits
Client: Telenet, SBS
Agency: These Days Y&R
Commercial Director Telenet: Inge Smidts
Commercial Director SBS: Sigrid Van Den Houte
Creative team: Gertjan De Smet & Matthias De Smet
Creative Directors: Sam Devolder, Werner Van Reck, Mateusz Mroszczak
Strategy Department: Nicolas Moerman, Jef Raeman
Account: Jentina Van Eynde
Production company: Telenet
Media company: SBS