Wie redt de Belgische eventsector?

Communication / News

Sinds 13 maart wordt de Belgische evenementensector zwaar getroffen door de veiligheids- en gezondheidmaatregelen die de overheid heeft opgelegd om de coronapandemie te bestrijden. De sector werd als één van de eerste midden maart volledig stopgezet, en is nog steeds niet ten volle kunnen heropstarten. Met een beperking van 200 mensen indoor en 400 outdoor (voor de beurzen 1 persoon per vierkante meter) is de vrees van de sector bewaarheid geworden: een heropstart zal ten vroegste in 2021 kunnen. De eventsector was voor de pandemie financieel gezond en had de hoop om ‘al werkend’ uit deze ongekende crisis te geraken. Gezien het gebrek aan werkbaar perspectief heeft Deloitte – op vraag van de brede eventsector vertegenwoordigd door de Confederation Events – een impactstudie gemaakt die aangeeft dat er 777 miljoen euro dit jaar nodig zal zijn om de activiteiten in de toekomst verder te kunnen zetten.

Eventsector het hele jaar 2020 in lockdown

Dankzij de verschillende economische steunmaatregelen van de federale en regionale regeringen (bijvoorbeeld economische werkloosheid, overbruggingsrecht, …) hebben de meeste bedrijven uit de evenementensector de eerste maanden van de lockdown-periode kunnen overbruggen.

“Met de tweede golf, de aangescherpte sanitaire maatregelen en het uitblijven van perspectief wordt onze sector de facto geconfronteerd met een langdurige lockdown. Door de onzekere evolutie van het virus zal de evenementensector pas in 2021 kunnen herstellen,” zegt Emile de Cartier, voorzitter van Confederation Events. “De sector wordt geconfronteerd met een drastische omzetdaling door de opschorting van de activiteiten gedurende nu reeds een half jaar, terwijl de meeste bedrijven nog hoge overheadkosten dragen. Hoewel we als sector op zoek gaan naar creatieve en innovatieve mogelijkheden om veilige en gezonde live evenementen te organiseren, maakt de maximale opkomstmaatregel het economisch onmogelijk om te opereren. De economische levensvatbaarheid van onze bedrijven zal pas gegarandeerd zijn als evenementen voor een groter publiek kunnen worden georganiseerd.”

“We waarderen de inspanningen van de verschillende regeringen om de sector te ondersteunen,” vervolgt hij. “Door de maatregelen en het gevolgde beleid hebben de meeste bedrijven het tot vandaag kunnen trekken maar in de huidige context zijn aanvullende steunmaatregelen nodig om de sector te helpen deze pandemie te overleven. Om het nodige bedrag zo precies mogelijk te bepalen deed Confederation Events beroep op het consultancybureau Deloitte.”

Wereldtop riskeert verdwijning zonder bijkomende steun

Na een marktbepaling van de sector identificeerde Deloitte in totaal 2.274 bedrijven, actief in de volgende subsectoren: organisatoren, locaties, technische leveranciers (podia, geluid, video, belichting, ..), niet-technische leveranciers (meubilair, bloemen en planten, …), catering, artiesten, freelancers, eventbureaus en people bedrijven (hostessen, bediening, stage hands,…). Deze 2.274 bedrijven vertegenwoordigen een geschatte omzet van 5,8 miljard euro met een direct totaal personeelsbestand van 29.020 VTE’s, exclusief freelancers, uitzendkrachten, flexi-jobs en studenten die inherent zijn aan de sector.

“In tijden van inactiviteit wordt de eventsector geconfronteerd met doorlopende overheadkosten. Het geconsolideerde bedrag van de lopende vaste kosten (gebouwen, afschrijvingen, interesten, RSZ, …), voor de periode maart tot december 2020 wordt geraamd op 1,3 miljard euro,” aldus Sam Sluismans, partner bij Deloitte.

“De sector kampt met momenteel met liquiditeitsproblemen. Het kasdeficit na de mogelijke cash inbreng ten gevolge de carry back-regeling en tegemoetkoming in afbetaling van financiële kosten (interesten) wordt geraamd op 777 miljoen euro. Dit cashtekort van 777 miljoen euro is nodig om ervoor te zorgen dat financieel stabiele evenementenbedrijven vóór Covid-19 hun activiteiten in de toekomst kunnen voortzetten,” besluit hij.