Redt het Belgische Mailfence onze privacy?

Innovation / News

MailfenceOnze berichten die we via Gmail of Facebook Messenger delen zijn niet meer afgeschermd voor de Amerikaanse overheid, nu Donald Trump per presidentieel decreet het privacy-akkoord opblaast tussen Europa en de VS. Het ‘privacy-schild’ dat werd afgesproken in juni 2016 zou daardoor kunnen verdwijnen. De leidinggevende Britse IT-website MakeUseOf stelt dat het meer dan ooit tijd is om een beschermde mailservice te kiezen. Het Belgische Mailfence wordt daarbij als degelijke oplossing genoemd. Een bijkomende reden is dat hackers en misdadigers al te gemakkelijk de meeste mailprogramma’s kunnen binnenbreken.

MakeUseOf zegt dat er een probaat middel bestaat tegen gegevensdiefstal en ongewenste reclame: mail en data-oplossingen met encryptie – het versleutelen van de gegevens. De site prijst Mailfence daarbij aan als een goed alternatief. Deze beveiligde mailoplossing van de Belgische cloud-pionier ContactOffice wordt omschreven als stevig en technisch goed onderbouwd. Pluspunt volgens de website is dat de dienst in een gratis versie beschikbaar is en ook beheer toelaat van kalenders, contacten, en documenten. Mailfence valt ook op een andere manier positief op: het schenkt 15% van de opbrengst van zijn Pro plan aan twee organisaties die ijveren voor privacy: de Electronic Frontier Foundation (EFF) en de European Digital Rights Foundation (EDRi).

Mailfence is end-to-end versleuteld en ondersteunt OpenPGP. Op de computer maak je een wachtwoord aan, dat dan wordt versleuteld met 256 bit AES en wordt opgeslagen op de beveiligde servers van de leverancier. Het systeem ondersteunt ook twee-factor authenticatie, om ongeautoriseerde toegang tot uw account te voorkomen.

Het bedrijf nodigt alle burgers uit om het systeem met een gratis account uit te testen. Het verstuurde zijn oproep in een tweet: 'Time to move to @mailfence hosted in Europe. #eudatap #ePrivacy @edri @EFF'