Reprobel lanceert combilicentie voor de digitale wereld

Communication / Media / News

Er staan miljoenen auteursrechtelijk beschermde werken op het internet, en er komen er nog elke dag bij: vakliteratuur, wetenschappelijke, educatieve of juridische teksten, persartikels (ook die van PUB Magazine, PUBNews, PUB on Saturday en PUB4Schools), foto’s, illustraties, citaten en cartoons worden lustig gekopieerd en gedeeld, ook door ondernemingen en zelfstandigen. Dat gebeurt vooral digitaal, want inningscijfers voor België wijzen uit dat digitale reproductie en communicatie vandaag verantwoordelijk is voor 90% van het gebruik van auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden. In principe is voor elke digitale reproductie in een professionele context - via smartphone, tablet, laptop, desktop, server, intranet, mail, chat, Zoom/Teams, PowerPoint, scan, … - een licentie nodig (art. XI.165 Wetboek Economisch Recht). Dat lijkt echter onbegonnen werk, temeer daar ondernemers vaak geen idee hebben wat hun werknemers doen, en je op het internet maar zelden licenties of contactgegevens van rechthebbenden vindt.

Als gevolg daarvan is minder dan een derde van de Belgische ondernemingen volgens Reprobel volledig in orde met het auteursrecht op teksten en beelden. Als centrale auteursrechtenorganisatie vertegenwoordigt Reprobel meer dan 60.000 Belgische auteurs en meer dan 400 Belgische uitgeverijen. Via tientallen akkoorden met buitenlandse partners heeft de beheersvennootschap ook een wereldwijd repertoire voor het gebruik van teksten en beelden. Reprobel zorgt ervoor dat de geïnde vergoedingen netjes worden verdeeld onder de auteurs en de uitgevers: sinds haar opstart werd er al 411 miljoen EUR uitgekeerd aan de rechthebbenden (waarvan 90% in België gevestigd zijn). 

Als antwoord op de uitdagingen van de digitale wereld ontwikkelde Reprobel de gecombineerde licentie, die geldt voor zowel digitale reproductie en communicatie als papieren reproductie van Belgische en buitenlandse werken. “Bijna 50.000 ondernemingen hebben de gecombineerde licentie al, van de allergrootste bedrijven tot zelfstandigen zonder personeel," zegt Jean-Paul Langhoor-Beitia, ceo van Reprobel. "Maar de grote meerderheid, zo’n 120.000 ondernemingen, heeft de licentie nog steeds niet - vaak omdat ze die gewoon niet kennen. De sancties voor inbreuken op het auteursrecht kunnen weliswaar oplopen tot honderden euro’s per inbreuk, maar met onze combilicentie kunnen ondernemingen op beide oren slapen.”

Onderstaande video geeft meer toelichting.

Meer informatie vind je hier: https://combilicentie.reprobel.be/