RMB en Bubka nemen duurzame radioreclame onder de loep

Media / News

Na de VAR gaat ook RMB samen met enkele radiopartners (de RTBF, NGroup en LN RADIO) de geloofwaardigheid van duurzame radioreclame analyseren. En ook nu wordt dat onderzoek gevoerd onder leiding van expert ter zake Bubka. De onderzoeksresultaten worden in september gepubliceerd.

Eind 2021 onderzochten Bubka en Prof. Dr. Gino Verleye (UGent, Imec, VUB) de communicatie-impact van duurzame merken in 100 tv- en videospots uitgezonden in België, om zo de succescriteria bloot te leggen van een duurzame spot. Begin 2023 deed Bubka, in opdracht van de VAR, een soortgelijk onderzoek naar duurzame radiospots in het noorden van het land. Als onderdeel van zijn duurzaamheidsstrategie doet nu ook RMB een beroep op Bubka om een impactstudie uit te voeren rond duurzame radiospots die op de zenders van zijn mediapartners (in het zuiden van het land) worden uitgezonden. Net zoals de twee vorige onderzoeken heeft ook dit project tot doel om de factoren te identificeren die de geloofwaardigheid van de duurzame campagnes bepalen. De tweede doelstelling is om de adverteerders inzichten aan te reiken waarmee ze authentieke impact kunnen genereren - daarom zullen een honderdtal (voor de verschillende merkensectoren representatieve) radiospots geanalyseerd worden. Het RMB-onderzoek is naar eigen zeggen complementair aan dat van de VAR: aangezien het gebaseerd is op dezelfde methodologie en dezelfde vragenlijst, kan de analyse worden uitgebreid op nationaal niveau. Het biedt ook de mogelijkheid om vergelijkingen te maken tussen Vlaanderen en Wallonië, waar de perceptie van de duurzaamheidscriteria in de merkcommunicatie al dan niet dezelfde is. De RMB/Bubka-studie kan de reeds gemaakte observaties bovendien benutten door totaal nieuwe vragen te stellen die nieuwe inzichten zullen opleveren, klinkt het.

"We hebben met onze mediapartners al een aantal initiatieven genomen om adverteerders die zich qua duurzaamheid het meest inzetten, meer zichtbaarheid te geven," verklaart Valérie Janssens, development director bij RMB. "Deze studie wil hen nu helpen te begrijpen wat de succesfactoren zijn van hun duurzame communicatie. Want om de verandering doeltreffend te maken, moet ze geloofwaardig en gewild zijn. NGroup, de RTBF en LN RADIO werken in hun media al concreet in die richting en sloegen spontaan de handen ineen voor dit unieke project in het zuiden van het land." Wim Vermeulen, strategy & sustainability director bij Bubka, weet dan weer dat de taal die gebruikt wordt om overconsumptie aan te moedigen, niet werkt voor duurzame ontwikkeling. "Duurzaamheid heeft haar eigen taal en we hebben op dat vlak vijf kenmerken kunnen bepalen. Het is een goede zaak dat RMB deze weg inslaat, want zo kunnen meer adverteerders te weten komen wat de codes van geloofwaardige duurzame communicatie zijn, welke hefbomen tot actie aanzetten en hoe ze die kunnen toepassen op hun eigen duurzame reclame. Hoe eerder de consumenten vertrouwen hebben in de communicatie van de bedrijven en hun inspanningen voor meer duurzaamheid waarderen, hoe groter de daaruit resulterende gedragsverandering zal zijn, en hoe meer we onze transitie naar een duurzame samenleving kunnen versnellen. En we weten allemaal dat die veel te graag verloopt,"  laat hij optekenen.