Roularta ziet omzet stabiliseren

Roularta

Media / News

Roularta

De geconsolideerde omzet van Roularta Media Group stabiliseerde in het eerste semester van 2015 (lichte daling van -2,4%) van 154 naar 150 miljoen euro. Met dank aan de sterke prestaties van de reclame-inkomsten televisie (+22,3%) en internet (+15,1%). Er is echter een lichte afname van de reclame-inkomsten gratis pers (-5,5%). De omzet (-3,7%) daalt zowel bij Printed Media (-3,4%) als bij Audiovisuele Media (-4,2%).
De daling van de audiovisuele media wordt verklaard door de ontvangen schadevergoeding, vorig jaar, uit de nieuwe distributieregeling van Medialaan met Telenet, gedeeltelijk geneutraliseerd door stijgende inkomsten uit reclame. De omzet van de divisie Printed Media daalde met 3,4%, van 163,8 naar 158,3 miljoen euro. De gecorrigeerde omzet van het eerste semester 2015 bedraagt 158,0 miljoen euro, dit is een daling met 3,0%. De publiciteit gratis bladen daalde met 5,5% tegenover het eerste semester van 2014. Bij De Zondag groeide de publiciteitsomzet (+3,6%). De advertentie-inkomsten van Krant van West-Vlaanderen daalden licht (-5,7%). De daling van de publiciteit magazines met 1,6% wordt volledig toegeschreven aan de stopzetting van Industrie en Flows.

De inkomsten uit de diverse internetsites blijven groeien. In het eerste semester van 2015 werd een stijging van de omzet met 15,0% genoteerd. En de gecorrigeerde omzet uit de lezersmarkt (losse verkoop en abonnementen) daalde licht met 1,3% in vergelijking met het eerste semester van 2014.
De omzet van de divisie Audiovisuele Media daalde met 4,2%, van 83,8 naar 80,3 miljoen euro. De inkomsten uit publiciteit bij de televisie- en radiozenders stegen in het eerste semester met 1,7%. De andere omzet, met o.a. line extensions, video-on-demand, rechten, audiovisuele producties en dergelijke meer, daalde met 24,9%.

De operationele cashflow (EBITDA) is gestegen met 53,4% tot 22,0 miljoen euro. De marge bereikte voor het eerst 14,6% op omzet. Het nettoresultaat van de voortgezette activiteiten is gestegen met 126,9% tot 13,4 miljoen euro. De EBITDA wordt negatief beïnvloed door 1,7 miljoen euro herstructureringskosten (in S1/2014: 1,5 miljoen euro herstructureringskosten) en door 0,5 miljoen euro eenmalige kosten. Vorig jaar werd er voor 4,0 miljoen euro uitzonderlijke kosten opgenomen bij joint ventures geconsolideerd volgens de equitymethode.
Vergeten we bij dat alles niet dat Roularta Media Group begin februari besliste om alle Franse activiteiten te verkopen aan Altice Media Group. Die verkoop werd definitief op 9 juni 2015. De impact van deze Franse activiteiten (t.e.m. de verkoop) op de cijfers van het eerste semester werd bepaald door de sterk verminderde reclamemarkt in Frankrijk. Dit verlies van 3,9 miljoen euro is geboekt onder ‘resultaat van beëindigde activiteiten’.

En de vooruitzichten? De reclameportefeuille voor het derde kwartaal in België toont (in vergelijking met de portefeuille op hetzelfde moment in 2014) een stijgende omzet voor de printactiviteiten en audiovisuele media en een stabilisering van de internetactiviteiten, zo, meldt Roularta. Medialaan realiseert sterke kijkcijfers en de reclame-inkomsten groeien in het derde kwartaal bij zowel radio als televisie. Opvallend zijn de groeiende inkomsten uit nieuwe kijkpatronen zoals licht uitgesteld kijken via Proximus, Telenet en het eigen Stievie- platform. Ook de internetreclame-inkomsten groeien spectaculair met 65% YTD. Onvoldoende visibiliteit bij alle media maakt het moeilijk een prognose te maken voor het volledige tweede semester, zo luidt het. De lezersmarkt is stabiel dankzij de abonnementen, er wordt verder aandacht besteed aan de kostenbewaking en de divisie Gratis Pers ontwikkelt met Digilocal een nieuwe business op het vlak van internetservice.