RTBF stelt nieuwbouwproject voor

Media

RTBF 2020

Zowat een halve eeuw geleden betrokken de VRT en de RTBF hun zetels aan de Reyerslaan. Hun gebouwen waren prima voor de jaren 60, maar zijn al een tijdje verouderd. Al sinds de jaren 90 vroegen de bonzen van de twee openbare omroepen zich dan ook af of ze best zouden renoveren of nieuwe gebouwen zouden neerzetten.

RTBF

RTBF

Nieuwbouw kreeg uiteindelijk de voorkeur. In 2021 zullen de RTBF en VRT niet langer hetzelfde gebouw delen. De RTBF kondigde op een persconferentie aan dat het zou overschakelen van 80.000m² nu naar 38.000m² in 2021. Er zullen geen ontslagen vallen: ook het nieuwe gebouw kan 1.300 medewerkers ontvangen. De nieuwe zetel van de Franstalige publieke omroep zal niet langer Cité de la RTBF maar Maison des médias heten en zal zeven in plaats van de huidige elf verdiepingen tellen. Heel belangrijk: de energiefactuur zal vier keer lager liggen.

RTBF

RTBF

Het nieuwe gebouw van de RTBF wordt geïntegreerd in het Mediapark. Daar scharen ook de VRT, Belga, BX1 zich samen met enkele scholen en productiehuizen rond het Mediaplein. De kost van het nieuwe gebouw wordt geraamd op 120 miljoen euro. En de RTBF ruilt '52, boulevard Reyers' voor 'Place des médias' in op haar visitekaartjes.

VRT

VRT

V+ en MDW Architecture wonnen het project van de RTBF. Vorig jaar werden 47 projecten ingediend na een Europese openbare aanbesteding.