Ruiken, soppen en bijten: zo eten we chocolade

News / Research

unsplashDat we als Belgen tot de grootste chocolade-eters ter wereld behoren mag niemand verbazen. Côte d’Or, wou wel eens weten wat de Belg zijn ‘relatie’ is met chocolade en hoe hij of zij die het liefst eet. Uit het onderzoek, gevoerd bij maar liefst 1.002 landgenoten door het onafhankelijke onderzoeksbureau InSites Consulting, kwamen enkele verrassende resultaten. Zo blijkt dat maar liefst 91% van de Belgen elke maand wel eens chocolade eet. We zijn zo verlekkerd op onze chocolade dat 12% zelfs toegeeft die te verstoppen voor zijn of haar partner, voor de kinderen of voor de ouders. En daar zitten soms wel heel vreemde plekken tussen: van het nachtkastje en de kledingkast (5%) tot de badkamer, het tuinhuis of zelfs de sokkenlade.
Maar wie denkt dat we diezelfde chocolade zomaar in onze mond proppen heeft het mis. De twee populairste manieren om van chocolade te genieten bewijzen dat we zeer respectvol met deze  geliefde snack omgaan. Zo ontpopt 68% van de Belgen zich tot een heuse ‘Sommelier’ tijdens het eten van chocolade. Ze gebruiken hierbij al hun zintuigen: ze ruiken, nemen het aroma op, breken een stukje af en laten het dan langzaam smelten in de mond. Met 59% is ook de ‘Precisie Proever’ een populaire manier om chocolade te consumeren. Hierbij breken, snijden, bijten of schrapen we een precieze hoeveelheid chocolade om uiteindelijk het allerbeste stukje als laatste te houden en daar éxtra van te genieten. Dat de ‘Smelter’, waarbij we de chocolade eerste in een (warm) drankje soppen vooraleer we die in onze mond steken, op de derde plaats komt, zal wel niemand verbazen. Kortom, het mag duidelijk zijn, chocolade is pure emotie!
Hierbij alvast enkele van de meest opvallende cijfers en vaststellingen:

 • 91% van de Belgen eet maandelijks wel eens chocolade!
 • 79% van de Belgen geniet van zijn chocolade met een drankje, vooral koffie.
 • 73% heeft altijd chocolade in huis – bij de 55+ is dat zelfs 80%!
 • 60% geeft aan dat chocolade hun ultieme ‘geniet/me-moment’ is.
 • 42% van de ondervraagden wil zijn/haar chocolade niet delen, hoewel ze in Wallonië daar toch iets meer toe bereid zijn dan in Vlaanderen (62% vs 55%).
 • 12% van de Belgen verstopt zijn chocolade voor zijn partner, kinderen of ouders. En daar zitten wel erg vreemde plekken bij: in de badkamer, de lade met sokken, in de garage, slaapkamer of zelfs het tuinhuis.
 • Generation-Y eet chocolade als beloning.
 • Generation-X eet dan weer chocolade om te ontstressen.
 • De meerderheid beschouwt chocolade als ‘een goede vriend’ die je opvrolijkt maar 44% eet ook meer chocolade dan ze eigenlijk van plan waren.
 • Mannen zijn vaak ‘stiekeme’ chocolade eters. Vrouwen daarentegen zijn vooral op zoek naar een ‘me-moment’.
 • Iedereen heeft één of meer ‘chocoladerituelen’ (de manier waarop ze chocolade eten).
 • Welke chocolade we dan het liefst eten? Hoe ouder we worden, hoe bitterder die mag smaken. Vijfenvijftigplussers houden duidelijk meer van pure chocolade, terwijl de leeftijdsgroep 18 tot 54 jaar melkchocolade bestempelt als hun favoriete soort.

InSites Consulting deed, op vraag van het populairste Belgische chocolademerk Côte d’Or, onderzoek naar de chocoladerituelen van de Belgen. De studie werd uitgevoerd in maart van dit jaar bij 1.002 personen.