{PUB'S DELIGHT} Samen met Air staat AG er niet alleen voor in de strijd tegen eenzaamheid

Crea / News

Volgens AG vergen maatschappelijke problemen een langetermijnaanpak. “Omdat het ingewikkelde situaties zijn om op te lossen, en omdat ze veel steun en een doorlopend engagement vereisen,” zegt Nathalie Erdmanis, director of sustainability bij AG & Ageas.

Dit blijkt ook uit de strijd en de campagne tegen eenzaamheid en sociaal isolement die deze zomer aan een nieuwe editie toe is. Het initiatief ontstond in 2020 in volle lockdown, naar aanleiding van een studie van de UGent. Daaruit bleek dat 46% van de Belgen sinds 2018 last heeft van een gevoel van eenzaamheid. Air had daaruit logisch afgeleid dat de lockdown voor die mensen nog lang na de pandemie zou nazinderen. Als reactie kwamen er een nieuw platform, www.allentegeneenzaamheid.be, en een campagne, en nam AG zich voor om vastberaden dat andere virus van onze tijd te bestrijden. Deze keer richten AG en  Air zich vooral op de jongeren.

“In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, ouderen niet de enigen zijn die een gevoel van eenzaamheid ervaren. Steeds meer jongeren hebben last van wat we 'emotionele eenzaamheid' noemen. Ze mogen dan wel omringd en altijd verbonden zijn, toch voelen velen zich geïsoleerd,” vertelt Tom Ernst, die als strateeg verantwoordelijk is voor dit dossier.

Nu de pandemie dit gevoel nog drastisch heeft versterkt en de geestelijke gezondheid van jongeren een van de topprioriteiten van de WHO is geworden, wil de campagne hen helpen hun gevoelens te (h)erkennen en te benoemen. Dat is alvast een eerste stap om het probleem op te lossen. Daarvoor staan er op het platform www.allentegeneenzaamheid.be een zelftest en telefoonnummers, om mensen die zich eenzaam voelen aan te moedigen om erover te praten.

“Bij jongeren wordt eenzaamheid veel meer dan bij ouderen ervaren als een ziekte waar je je voor schaamt en waarover niet wordt gesproken,” zegt Frija Leunens, head of corporate brand activation bij AG.

Het 'perfecte leven' dat te zien is op de sociale media en dat mensen aanzet om zelf het ideale plaatje na te streven, kan dit volgens de onderzoekers verklaren. Toch stigmatiseren ze de sociale media niet, want het is ook algemeen bekend dat die een remedie tegen eenzaamheid kunnen zijn.

“Dat is ook de reden waarom we hebben beslist om met influencers te werken op de kanalen waar jongeren het liefst actief zijn, zoals Instagram en TikTok,” aldus Pauline Heraly, account director en verantwoordelijke voor het project bij Air. “Twee Nederlandstalige en twee Franstalige influencers hebben de opdracht aanvaard om te praten over hun gevoel van eenzaamheid. Ze doen dat op een eerlijke manier, zonder zich zorgen te maken over hun imago.” Het gaat om Amir Motaffaf aka amirmotaffaf, Laura Van den Broeck aka befitbeawesomebylaura, Jonathan Krego aka jonathankrego en Bénédicte Deprez aka bene_deprez.

“Wij vonden het super belangrijk om met influencers te werken,” besluit Karel De Mulder, creatief verantwoordelijke van de campagne. “Zij zijn het best geplaatst om op een geloofwaardige manier een succes te maken van de campagne, met als motto 'Je bent niet de enige die zich eenzaam voelt'.”

Tegelijkertijd werkt AG ook samen met Uitgeverij Averbode/Editions Erasme aan een reeks tools voor leerkrachten, om leerlingen van 12 tot 18 jaar bewust te maken van deze problematiek.

Credits

Agency: AIR Brussels Partner of McCann

Client: AG INSURANCE

Contacts: Nathalie Erdmanis, Frija Leunens, Jolien Sabbe, Liesbeth Garré, Vania De Belder

CCD: Arnaud Bailly

Creation: Karel De Mulder, Tom Galle

Account director: Pauline Heraly

Project manager: Josepha Costes

Movie production Agency: Darkhorse

Director: Ralf Demesmaeker

Special thanks to: Bénédicte Deprez, Amir Motaffaf, Jonathan Krego, Laura Van den Broeck