Samsung, een best brand dat denkt op lange termijn

Awards / Best Brands / News / Research

Sinds 17 maart weten we welke merken de harten en de portemonnee van de Belgen in 2019 hebben veroverd. In de categorie ‘Best Consumer Electronics & Best Telecom Brand’ is dat Samsung. Best Brands vertelt ons waarom het technologiemerk een verdiende winnaar is.

“Samsung presteert beter dan al zijn concurrenten op Share of Soul en Share of Market en wint dan ook de Best Consumer Electronics Brand award. Samsung scoorde het best op het vlak van klantenrelaties en meer dan 60% van de klanten getuigt over positieve en memorabele ervaringen met het merk. Samsung plaatste zich ook in de top 10 voor de Best Growth Brand dankzij een groei van 16% in marktaandeel en van 7% in sterke klantenrelaties. Daarnaast eindigde het merk als tweede voor Best Brand in alle categorieën met een Best Product Score van 85,97.

Het Zuid-Koreaanse merk begon in 1938 als een klein handelsbedrijf met 40 werknemers en kwam pas aan het eind van de jaren zestig in de elektronica-industrie terecht, waarmee het een belangrijke rol speelde in de economische groei van Zuid-Korea. Een van de sterkste punten van het merk is de drang naar innovatie via Samsung NEXT: de groep van het bedrijf die zich toelegt op het identificeren van nieuwe groeikansen die het komende decennium zullen bepalen. Deze kansen omvatten intuïtieve fysica en robotcontrole maar ook artificiële intelligentie, aangezien Samsung samenwerkt met startups die zich richten op de grote uitdagingen van AI zoals de interactie tussen mens en computer.

Natuurlijk is de ervaring van de klant net zo belangrijk als de technologie. Een belangrijke factor in Samsung NEXT’s evaluatie van nieuwe technologie is het identificeren van technologische en klantgerelateerde trends die wereldwijd invloed hebben op zowel mensen als bedrijven. Samsung voorspelt dat meer consumenten zich zullen gaan toeleggen op authentieke en sociale ervaringen in plaats van op duurzame goederen. Daarnaast voorspelt Samsung een verschuiving van ‘eigendom’ naar ‘toegankelijkheid’ in de komende jaren. Omdat consumenten gebruik kunnen maken van een auto op aanvraag of een rit kunnen boeken met een mobiele app, verdwijnt de noodzaak om zelf een auto te bezitten. Samsung NEXT kijkt daarom naar bedrijven die inkomsten uit abonnementen genereren.

Samsung werkt samen met verschillende startups die inspelen op de brede implicaties van de opkomende trends rond AI. Samsung NEXT zorgt voor succesvolle samenwerkingsverbanden tussen investeerders en startups die zowel fysieke als de digitale aspecten omvatten, herinterpreteert de relatie tussen de twee aspecten en realiseert de visie om gedifferentieerde waarde te leveren aan de consument. Met die mentaliteit is één ding zeker: Samsung denkt aan de lange termijn en is dit jaar de verdiende winnaar van de Best Consumer Electronics Brand award.”