SBB en Arteveldehogeschool zetten knelpuntberoep van accountant in de kijker

4schools

Ook volgend academiejaar kunnen studenten Accountancy & Fiscaliteit aan Arteveldehogeschool in Gent met echte ondernemersvraagstukken aan de slag. Het keuzevak ‘Samen Slim Ondernemen met SBB’ wordt dankzij positieve feedback verder uitgerold voor alle laatstejaarsstudenten. Het initiatief wil het beroep van accountant weer aantrekkelijk maken en van de lijst van knelpuntberoepen halen - en intussen tonen andere onderwijsinstellingen ook interesse.

Elk jaar opnieuw publiceert de VDAB zijn knelpuntenberoepenlijst, en die lijst blijft groeien. Onder meer accountant staat al een tijdje op de lijst. Maar wat wel opvallend is, is dat het beroep nu ook verschijnt in de top tien. Nochtans is het beroep bijzonder cruciaal voor een stevig economisch weefsel. Zeker in economisch onzekere tijden hebben ondernemers nood aan een goede begeleiding en het juiste advies. Diverse hogescholen proberen in te spelen op de problematiek met aangepaste richtingen, maar het blijft voorlopig nog vechten tegen de bierkaai. "Accountant staat al sinds 2015 op onze knelpuntberoepenlijst: het is een knelpuntberoep omdat we vaststellen dat de instroom van jongeren en werkzoekenden in de opleidingen niet voldoet aan de vraag naar accountants," verklaart Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB. "Het profiel van de vroegere boekhouder is in de laatste jaren dan ook sterk gewijzigd. Door digitalisering verdwijnen enkele routinematige taken zoals cijferwerk, facturatie en terugkerende rapporteringen. De klemtoon ligt vandaag veel meer op analyse en interpretatie van data, dienstverlening en advies."

Vanuit die visie heeft het accountants- en advieskantoor SBB een samenwerking opgezet met Arteveldehogeschool in Gent, in het bijzonder de richting Accountancy & Fiscaliteit. Het doel van de samenwerking is om laatstejaarsstudenten kennis te laten maken met de realiteit van ondernemerschap in Vlaanderen. En dat is na een jaar, waarin het werd opgezet als een soort proefproject, een groot succes gebleken. Studenten worden vertrouwd gemaakt met alle aspecten van de job als accountant en dat gaat veel verder dan puur boekhouden. "Een moderne accountant is meer dan een expert financiële verslaggeving: hij of zij is een (strategische) partner of zelfs een vertrouwenspersoon voor de ondernemer," meent Nathalie Put, customer relationship manager bij SBB. "Een accountant is vandaag een copiloot in de onderneming en vaak een coach voor de ondernemer. En dat hebben we in dit keuzevak gedurende dat eerste proefjaar opgezet, tot grote verbazing van veel studenten die vaak heel theoretisch les kregen over hun vak. Nu hebben ze door cases te bespreken, in fysiek bijgewoonde sessies, in workshops, in groepswerken en zelfs in rollenspelen zelf ondervonden wat het is om een ondernemer te zijn en hoe het voelt om als een coachende accountant-fiscalist op te treden. Het voordeel is natuurlijk dat wij als SBB in de praktijk staan. Wij zien en horen elke dag de verhalen van onze klanten/ondernemers. En die ervaring kunnen wij dus delen in deze opleiding."

Wat afgelopen academiejaar begon als een voorzichtig proefproject blijkt alleszins de verwachtingen te overtreffen. "Voor ons was het nog een keuzevak," vertelt laatstejaarsstudente Emma Vanden Bussche. "Maar ik heb begrepen dat het volgend academiejaar een vak wordt voor alle laatstejaarsstudenten - en terecht. Ik denk dat ik voor de hele groep spreek als ik zeg dat het ons een heel realistisch beeld heeft gegeven van ondernemen in de praktijk. Het is inderdaad duidelijk dat ondernemers vandaag op accountants-fiscalisten rekenen als copiloot en niet puur als boekhouder. En dat heeft het afgelopen jaar echt onze ogen geopend." Nathalie Put vindt het dan weer leuk om vast te stellen dat de samenwerking met Arteveldehogeschool tot deze verdere stap is uitgegroeid: "Het feit dat we dit kunnen uitrollen voor alle laatstejaars is hoopgevend," zegt ze. "Op die manier zullen we de kwaliteit van de opleiding kunnen verhogen, maar ook de kwaliteit van het aantal schoolverlaters die doorstromen naar de arbeidsmarkt. En daar mikken wij ook op: we zijn op zoek naar kwalitatief opgeleide accountants-fiscalisten. Als we dit kunnen verwezenlijken tijdens de schoolcarrière, kunnen we ze ook sneller inschakelen in een van onze 27 kantoren. Bovendien is het hoopgevend dat ook andere hogescholen interesse vertonen om dit praktijkvak in hun curriculum op te nemen. Het is de enige manier om ons beroep uit de knelpuntlijst te krijgen. We hebben nood aan meer en kwalitatief opgeleide medewerkers en dat kan alleen als wij, als SBB, ons steentje bijdragen."