SBS knalt het najaar in (en werkt aan nieuw VOD-platform)

Media / News

SBS werkt volop aan de rebranding van Vier, Vijf en Zes. Play zal toegevoegd worden als overkoepeld merk, gezien Telenet en SBS deel uitmaken van dezelfde familie. En dus worden Play Vier, Play Vijf en Play Zes de nieuwe zendernamen. Ondertussen wordt gewerkt aan een nieuw Vlaams streamingplatform:, dat in 2021 op de kijker wordt losgelaten. Met Play Zeven staat bovendien een vierde volledig nieuwe SBS-zender op stapel. “De positionering kunnen we vandaag nog niet openbaren, maar het zenderprofiel van onze vierde algemene zender ligt intussen vast en wordt nu verder creatief uitgewerkt,” verklapt Peter Quaghebeur, CEO SBS Belgium.

SBS zette de afgelopen maanden alvast alles op alles om adverteerders te steunen in deze uitzonderlijke tijden. Zo ontstond het Belgische reclameblok, een reclameblok waarin kijkers alleen lokale merken te zien kregen. Iets wat zowel bij de adverteerder als de kijker in de smaak viel. “De helft van de kijkers gaf aan dat het hen effectief aanzet tot meer lokale aankopen en bovendien keken ze ook langer naar het reclameblok. Een geslaagd initiatief dat dit najaar zal terugkeren op onze zenders.”

Bart Demeulenaere, CCO van SBS Belgium, geeft op zijn beurt mee dat het voor adverteerders ook mogelijk wordt om een social media layer aan campagnes toe te voegen. “Naast de klassieke advertentiemogelijkheden biedt SBS een geïntegreerde, digitale aanpak aan, zodat de adverteerder zowel op antenne als online en via social media een uniforme boodschap kan brengen. Het inzetten van social media is niet nieuw, maar de crossmediale integratie van merk, content en gezichten biedt een unieke kans om op een natuurlijke wijze met consumenten in dialoog te treden. Kortom een meer holistische aanpak die in de toekomst ook mogelijk zal zijn voor andere formats en social media naadloos integreert in de campagne.”

Bij SBS zijn ze dus helemaal klaar voor het najaar. En daar horen natuurlijk ook heel wat (nieuwe) programma’s bij. “Hoewel covid de afgelopen maanden iedereen in de ban hield, verraste Vier kijkers en adverteerders met de ontwikkeling van de steeds populairdere dagelijkse De Container Cup met Pedro Elias en het opvallende frisse nieuwe leven van Het Rad met Peter Van de Veire,” vertelt programmadirecteur Annick Bongers. “Dit najaar zet Vier nog meer in op vernieuwing met maar liefst zes volledig nieuwe programma-formules: Woestijnvis werkte de afgelopen maanden aan de creatieve ontwikkeling van nieuwe comedy in De Anderhalve Meter Show met Koen Depoorter, Rik Verheye en Jelle De Beule. Terwijl Pedro Elias met Opvoeden Doe Je Zo dit jaar een tweede volledig nieuw programma maakt. Otto-Jan Ham zeilt met vijf bekende vrienden Over De Oceaan, terwijl Vier net voor de toekenning van de Michelinsterren enkele jonge Vlaamse sterrenchefs volgt vooraleer dit najaar het finale verdict volgt in Ja, Chef!. Jeroom maakt zijn debuut bij jong en oud als presentator van Junior Bake Off, terwijl Peter Boeckx de ongeziene kant van de advocatuur laat zien in Justice For All. Terwijl kaskrakers De Rechtbank, Niveau 4 Gent, De Slimste Mens ter Wereld en Gert Late Night een nieuw seizoen starten, legt Viktor Verhulst dit najaar op Vijf dagelijks de avonturen bloot van de bewoners op Love Island.”

DIT NAJAAR OP VIER

De Anderhalve Meter Show (NIEUW)

Helemaal nieuw en vooral helemaal coronaproof is De Anderhalve Meter Show. Een sketch-programma van Woestijnvis voor Vier waarbij de social distancing – zoals het nieuwe normaal ons zonneklaar voorschrijft – ten allen tijde moet gerespecteerd worden. In De Anderhalve Meter Show blijven acteurs dus steeds en minstens op anderhalve meter van elkaar en daar wordt bijzonder streng op toegezien door de FOD Volkgezondheid én door twee virologen die SBS voorlopig Marc en Steven noemt. En dat blijkt al snel een stevige uitdaging als er een sketch moet ingeblikt worden aan een circustrapeze of als er een hartmassage moet gegeven worden. 

In De Anderhalve Meter Show zal de kijker voor het eerst kennismaken met de cast van de reeks Nonkels die in het najaar van 2021 wordt gedraaid. In deze meta-bubbel zit een mix van gevestigde waarden en talentvolle nieuwkomers zoals Charlotte Vandermeersch, Isabel Van Hecke, Silke Thorrez, Rik Verheye, Koen De Poorter en Jelle De Beule.

Opvoeden Doe Je Zo (NIEUW)

Na het succes van De Container Cup maakt Pedro Elias dit najaar een tweede, gloednieuw familieprogramma voor Vier: Opvoeden Doe Je Zo, een vooral humoristische show vol entertainment waarin Pedro de Vlaming gidst doorheen de jungle die opvoeding heet. Daarom ontvangt Pedro in zijn studio elke week twee kinderen tussen 6 en 9 jaar en geeft hen de kans om iets te doen wat ze bij hun eigen geboorte niet konden: hun eigen bekende ouders kiezen. Gedurende 45 minuten krijgen de BV-ouders de voogdij over het kind in kwestie en wagen ze zich als nieuw samengesteld gezin aan een zoektocht naar de ideale opvoeding. 

Opvoedkundige dilemma’s worden voor eens en voor altijd opgelost, anekdotes en foto’s uit de kindertijd van de BV’s worden opgerakeld en iedereen komt te weten hoe kinderen elders in de wereld grootgebracht worden. Ook brengen de BV’s naar best vermogen de kinderen alles bij over thema’s als drugs, de doe-het-zelfwinkel of wat een romantische avond precies inhoudt. En tot slot leren kinderen een essentiële vaardigheid in elke opvoeding: hoe ze moeten liegen. Kortom: de kinderen worden in sneltempo klaargestoomd voor het volwassen leven. 

Een hele resem BV’s krijgt er binnenkort dus een kleine spruit bij. Onder andere Herman Brusselmans, Natalia, Jonas Geirnaert, Wendy Van Wanten, Willie Wartaal, Philippe Geubels, Dana Winner, Jeroom Snelders, Gert Verhulst, Pat Krimson, Elodie Ouedraogo, Pommeline Tillière, Rik Verheye, Flor Decleir en Margriet Hermans wagen zich aan de zware ouderlijke taak.

Over De Oceaan (NIEUW)

Jani Kazaltzis, Imke Courtois, Dominique Persoone, Otto-Jan Ham, Charlotte Vandermeersch en Evi Hanssen stappen samen aan boord van een zeiljacht om de indrukwekkende Atlantische Oceaan over te zeilen, onder het toeziend oog van de ervaren kapitein Piet Smet. Het is een uitdagend avontuur omdat ze geen zeilervaring hebben en gedurende drie weken zullen afgesloten zijn van alle contact met de buitenwereld. Ze leggen hun lot volledig in de handen van de natuur en de oceaan.

De tocht van meer dan 5000 kilometer gaat van Lanzarote naar Guadeloupe. Onderweg zullen ze geen ondersteuning van buitenaf krijgen, vaart er geen assistentieschip mee, zullen ze buiten bereik van reddingshelicopters zeilen en zal er in de wijde omgeving geen land noch mens te bespeuren zijn. Ze varen dag en nacht door, zonder stoppen.

Over De Oceaan toont uit welk hout ze gesneden moeten zijn om de indrukwekkende Atlantische Oceaan over te steken, maar geeft ook een inkijk in de persoonlijke odyssee die elk bemanningslid zal ervaren in volledige afzondering.

Ja, Chef! (NIEUW)

Met de nieuwe docureeks Ja, Chef! brengt Vier dit najaar de weg naar de culinaire top van vijf jonge getalenteerde chefs in beeld. Allemaal zijn ze gedreven door passie, adrenaline en ambitie. Internationale erkenning, GaultMillau-punten en Michelinsterren zijn kinderdromen van hen en daar hebben ze heel veel voor over. In Ja, Chef! volgt Vier het vallen, opstaan en weer doorgaan van deze creatieve doorzetters met hun eigen visie, problemen, en momenten van intens geluk. De zender volgt de chefs gedurende een zestal maanden van juni tot eind november, wanneer de sterren worden uitgedeeld. Slagen zij er in – om in dit horrorjaar voor de horeca – hun hoofd boven water te houden en hun droom te realiseren?

Justice For All (NIEUW)

In Justice For All zoomt programmamaker Peter Boeckx in op zeven strafpleiters aan de Vlaamse balie. Zeven karakters die stuk voor stuk op hun manier een gevecht met het gerecht leveren, maar telkens wel met één doel voor ogen: gerechtigheid. Afpersing, verkrachting, wapen- en drugshandel en moord: voor Pol Vandemeulebroucke, Omar Souidi, Mounir Souidi, Thomas Gillis, Dimitri de Béco, Bart Vosters en Bert Vanmechelen is het schering en inslag. Justice For All is een mix van docu en reality, waarin Vlaanderen kennismaakt met de mens achter de topadvocaten en hen volgt tijdens hun dagelijkse routine. 

Junior Bake Off Vlaanderen (NIEUW)

Jeroom Snelders is dit najaar de steun en toeverlaat van de junior amateurbakkers in het allereerste seizoen van Junior Bake Off Vlaanderen. In de tuin van de Koninklijke Villa in Oostende strijden gedurende zes weken acht gepassioneerde jonge amateurbakkers om de titel van ‘Beste Junior Bakker’! Het resultaat van de jonge baktalenten zal eerst gratis bij Telenet te zien zijn voor alle Telenet tv-klanten, later op Vier.

En dan is er ook nog: Bake Off Vlaanderen (seizoen 4), Bake Off Kerst (seizoen 2), De Rechtbank (seizoen 10), Niveau 4 Gent (seizoen 3), Gert Late Night (seizoen 8), De Slimste Mens Ter Wereld (seizoen 18), Huizenjagers (seizoen 7), Ooit Vrij (seizoen 2), Sports Late Night, UEFA Champions League, De Premier(in verschillende delen), WTFOCK, Lance (nieuw) en Spitting Image (nieuw).

DIT NAJAAR OP VIJF

Op maandag 31 augustus verklaren Viktor Verhulst en Holly Mae Brood met een liefdesschot vanuit Gran Canaria het najaar van Vijf voor geopend. Tien Vlaamse en Nederlands singles vertoeven vanaf dan zes weken lang met elkaar in de luxueuze Love Island-villa in de hoop hun liefdesmatch te vinden. De singles moeten zich volledig openstellen voor de liefde én ook de harten van de kijkers zien te veroveren. Zij bepalen welke deelnemers in de show blijven, maar ook welk stel ze willen kronen tot het sterkste koppel van het eiland. Vorig jaar hielden acht kandidaten een relatie over aan hun liefdesavontuur.

Naast de dagelijkse reality en liefdesperikelen van Love Island brengt Vijf dit najaar ook nieuwe afleveringen van de Meilandjes. In het nieuwe seizoen van Chateau Meiland volgt de zender de avonturen van kasteelheer Martien Meiland, zijn steun en toeverlaat Erica, dochters Maxime en Montana en kleindochter Claire. Dit seizoen staat in het teken van, hoe kan het ook anders, de terugkeer naar Nederland. De coronacrisis heeft de beslissing om het kasteel te koop te zetten in een stroomversnelling gebracht. De familie heeft in Hengelo een nieuw stulpje op de kop getikt en zal het Franse leven uiteindelijk achter zich laten.

Vanaf september kan je bij Vijf ook terecht voor de Amerikaanse versie van Temptation Island. In Temptation Island USA gaan vier koppels de ultieme relatietest aan. Zij zullen, gescheiden van hun partner, omringd worden door bloedmooie vrijgezellen. Welke relaties houden stand en welke relaties sneuvelen? 

Vijf brengt dit najaar opnieuw ontspannende dates met de dokters van Grey’s Anatomy in nieuwe afleveringen van de populaire reeks, en televisiekijkend Vlaanderen maakt ook kennis met vijf jonge verpleegkundigen van het St. Marys-ziekenhuis in de nieuwe dramareeks Nurses. Met nieuwe afleveringen van Manifest, FBI en Criminal Minds zorgt Vijf vanaf september voor enkele vaste afspraken. Maar de zender verrast dit najaar ook met Au Pairs, de Nederlandse reeks waarin vier jonge vrouwen worden gevolgd die naar Los Angeles trekken voor het avontuur van hun leven. Poepluiers, drammerige peuters en slapeloze nachten, maar dat allemaal wel in The City of Dreams. Naast oppassen, hebben ze allemaal hun eigen dromen en verlangens die ze daar hopen waar te maken. Hun verwachtingen zijn hooggespannen, maar worden ze ook werkelijkheid?

Ook nieuw dit najaar bij Vijf is de veelgeprezen dramareeks van de hand van Desperate Housewives-brein Marc Cherry: Why Women Kill. In deze nieuwe crimeserie met een knipoog volgen de kijkers drie vrouwen (rollen voor onder meer Lucy Liu en Ginnifer Goodwin) uit even veel decennia. Ze wonen allemaal in hetzelfde huis en proberen elk op hun eigen manier om te gaan met bedrog en verraad.

Met Katy Keene, de spin-off van Riverdale, zorgt Vijf voor een laatste nieuwe aanwinst in haar aanbod series. In Katy Keene volgt de Vijf-kijker aspirant-modeontwerper Katy Keene (Lucy Hale), Josie McCoy (Ashleigh Murray) en hun vrienden. Ze hebben maar één doel: hun dromen in New York City waarmaken.

DIT NAJAAR OP ZES

Blood. Sweat. Respect. Titan. Nieuw dit najaar is The Titan Games. Niemand minder dan Dwayne ‘The Rock’ Johnson presenteert deze nieuwe epic competitie, waarin alledaagse atleten hun krachten meten in slopende uitdagingen en allerlei challenges om een kans te maken op de jackpot van 100.000 euro. Het begrip ‘sportwedstrijd’ zal nooit meer hetzelfde zijn. Wie kroont zich tot een echte Titan? 

Voor de diehard seriekijkers is er goed nieuws, want enkele topseries keren terug met nieuwe afleveringen. Blindspot en Blue Bloods staan klaar om gebingewatched te worden. En vanaf september maakt Two and a Half Men zijn comeback in de vooravond. Last but not least: tijdens de herfstvakantie vallen er opnieuw lijken uit de kast. Letterlijk dan want Zes haalt heel wat Halloween classics van onder het stof. Eén week lang staat horror centraal in onder andere de tv-première van The Conjuring 2.