Sea Shepherd en Ogilvy Social.Lab Amsterdam presenteren ‘de vismarkt van de toekomst’

Crea / News

Als overbevissing aanhoudt, zal er in 2050 meer zeeafval, zoals visnetten en ander visgerei, dan daadwerkelijke vis rondzwemmen in onze oceanen. Om dit bewustzijn te vergroten en onmiddellijke actie om de oceaan te redden te promoten, werkte Sea Shepherd samen met Ogilvy Social.Lab Amsterdam om de campagne Catch Of The Day 2050 te lanceren – het tonen van vissen en schaaldieren gemaakt van in de Noordzee gevonden visnetten.

Catch Of The Day 2050

Als aftrap van de campagne is er in het centrum van Amsterdam (Spui) een klassieke Hollandse haringkar opgezet. Maar in plaats van echte vis zullen de passerende lokale bevolking en toeristen er haring, makreel en garnalen vinden die volledig zijn gemaakt van afgedankte visnetten. De kunstwerken, gemaakt door kunstenaars van designopleidingen in Nederland, dienen als een tastbare en alarmerende visuele metafoor voor de toekomst. Via een QR-code kunnen voorbijgangers meer informatie krijgen over het project en de dreiging die overbevissing vormt voor onze oceanen.

“Wereldwijde overbevissing en plasticvervuiling vormen een serieuze bedreiging voor onze oceaan en daarmee de planeet. Er wordt veel gesproken, er worden veel congressen georganiseerd en rapporten geschreven over milieukwesties, maar met welk resultaat? De feiten en statistieken zijn helder maar toch blijven we ze rationeel negeren. Daarom bedachten we een andere aanpak, direct en in your face, een visuele wake-up call. Kunst en creativiteit ten dienste van onze oceaan,” vertelt Geert Vons, artistic director Sea Shepherd Global en director Sea Shepherd Nederland.

Creatieve aanpak: samen voor een belangrijk doel

Om de Catch Of The Day 2050 tot leven te brengen, ging het creatieve team van Ogilvy Social.Lab Amsterdam voor een directe aanpak wat betreft overbevissing en het aanpakken van verwaarloosd vissersmateriaal. Kunstenaars van Dutch Design Academy Eindhoven en ArtEZ University of the Arts kregen de instructie om vis die typisch is voor de Nederlandse wateren na te bootsen met behulp van zee afval.

Ogilvy werkte samen met voedselfotografie-expert Chuck Studios die de vissen op dezelfde manier fotografeerde als echt eten. Productiehuis Tebber Nekkel zal een korte film produceren over de reis van de ‘Catch Of The Day in 2050’. Deze korte film zal na het live event in Amsterdam worden uitgebracht.

“De meesten van ons zullen de realiteit van de impact van zee afval op het oceaanleven in 2050 ervaren. Het was daarom belangrijk voor ons om dit gegeven zo visueel aantrekkelijk mogelijk te maken en onmiddellijke actie te stimuleren om onze oceanen te redden,” zegt executive creative director Tolga Büyükdoganay.

Raak betrokken

Jij kunt ook helpen om overbevissing te stoppen en onze oceanen te redden door de strijd van Sea Shepherd voor de oceanen te steunen. Klik hier om vandaag te doneren.