Searchcampagne VML en Child Focus bereikt meer dan vijf miljoen views

Media / News

Thibaut Courtois is vermist. Dat is de opvallende boodschap die Child Focus vorige week de wereld instuurde naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen op 25 mei. Voor de campagne, van de hand van VML, vroeg de vader van Liam Vanden Branden een - tijdelijke - naamsverandering aan voor zijn zoon, die al sinds 1996 vermist is. Als nieuwe naam koos hij niet zomaar een willekeurige naam, maar die van één van de meest gezochte Belgen op het internet: Thibaut Courtois. En dat heeft al resultaat opgeleverd. In één week tijd zagen meer dan 5 miljoen mensen het opsporingsbericht van Thibaut Courtois, die tot voor kort dus nog Liam Vanden Branden heette. 

Een searchcampagne met een twist  

Elke dag zoeken duizenden mensen via Google naar Thibaut Courtois, terwijl slechts een paar mensen naar Liam Vanden Branden zoeken. Nochtans is Liam een vermist kind en is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen naar hem blijven zoeken. Voor een nieuwe campagne van Child Focus vroeg de vader van Liam daarom een nieuwe naam aan voor zijn zoon: Thibaut Courtois. Via gerichte search advertenties kregen intussen al meer dan 850.000 mensen die naar zijn nieuwe naam zochten via Google of YouTube, ook zijn opsporingsbericht te zien. Op die manier helpen mensen die naar Thibaut zoeken om Liam terug te vinden.  

Meer dan 4 miljoen views voor één opsporingsbericht

Afgelopen zaterdag stond Thibaut Courtois gewoon tussen de palen bij Real Madrid tijdens de Champions League finale. Maar een week eerder was het toch even schrikken voor zijn fans toen er op zijn Instagram-account een opsporingsbericht verscheen met zijn naam. Het bericht zorgde bij heel wat mensen voor verwarring, maar hierdoor kreeg het wel de aandacht die het verdient. Mensen die de moeite deden om door te klikken naar de campagnesite begrepen waarom de naam van hun idool opeens als vermist was opgegeven. In totaal keken al meer dan 4 miljoen mensen via Instagram naar het opsporingsbericht en daarmee is een belangrijk doel al bereikt. “Ik zou alles doen om antwoorden te krijgen over wat er met Liam is gebeurd. Daarom is het belangrijk dat Liam aandacht blijft krijgen. Want als die aandacht verdwijnt, verdwijnt ook de hoop,” aldus Dirk Vanden Branden, de papa van Liam.

De campagne van Liam Vanden Branden is in Vlaanderen te zien. In het zuiden van het land loopt dezelfde campagne met Juliette Goormans. Juliette werd op 14 november 2022 het laatst gezien in Vedrin. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar. Voor deze verdwijning zijn Child Focus en de politie dringend op zoek naar nieuwe aanwijzingen. Door haar naam te veranderen naar Nafi Thiam zagen nu ook al veel meer mensen haar opsporingsbericht voorbijkomen.

Naast de search campagne die op YouTube en Google loopt, is de campagne ook in het straatbeeld te zien. Dus ook offline krijgen vermiste kinderen extra aandacht. Want net zoals andere opsporingsberichten, zijn die van Thibaut en Nafi te zien op digitale billboards in stations, op schermen in treinen, en worden ze verspreid via sociale media.