Serviceplan en Amnesty organiseren schrijfmarathon

Crea / News

amnesty serviceplan
Elk jaar organiseert Amnesty International Vlaanderen een Schrijfmarathon. Een internationale actie waarbij letterlijk miljoenen brieven geschreven worden. Die oefenen niet alleen druk uit op regimes die de mensenrechten schenden, maar geven ook hoop aan de slachtoffers van die schendingen zelf en hun families. En soms komen ze zelfs vrij…
Zo ook Ales Bialiatski uit Wit-Rusland: deze mensenrechtenactivist werd in 2011 veroordeeld tot 4,5 jaar cel om op die manier zijn mensenrechtenwerk te dwarsbomen. Maar hij kwam in juni 2014 door toenemende internationale druk en tienduizenden brieven van Amnesty-activisten vroeger vrij. Hij kreeg vele internationale erkenningen en werd in 2012 zelfs genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Vorig jaar kwam Ales nog naar België om zijn briefschrijvers persoonlijk te bedanken. Dit jaar zien we hem in een reeks korte spotjes in z’n thuisstad Minsk terwijl hij allerlei dagdagelijkse dingen doet: een krant lezen, klusjes opknappen,… Allerlei dingen die de mensen die Amnesty International in Vlaanderen centraal zet tijdens de Schrijfmarathon (nog) niet mogen beleven. Dankzij de Schrijfmarathon komt daar hopelijk verandering in.
Er werd ook een website ontwikkeld waar je actie kan ondernemen voor deze mensen die onrecht zijn aangedaan. Je kan er brieven schrijven, de petities ondertekenen en meer. De actie wordt afgetrapt op 5 december in de Karel De Grote-Hogeschool aan de Groenplaats in Antwerpen. Tussen het schrijven door staat er heel wat gratis entertainment op het programma dat aan elkaar gepraat wordt door presentatoren Erika Van Tielen en Tom Kestens.

De radiospot:

De drie filmpjes:
Albert Woodfox

Waleed Abu Al Khair

Muhammead Bekzhanov

Plus zes filmpjes door Gonzales gemaakt:
https://vimeo.com/147445567
https://vimeo.com/147445566
https://vimeo.com/147445565
https://vimeo.com/147445564
https://vimeo.com/147445563
https://vimeo.com/147445562
Credits
Client: Amnesty International Vlaanderen
Agency: Serviceplan Benelux
Media: TV, Radio, Affichage, Website, Online, Print
ECD: Sam De Win
CD: Olivier Verhellen
Creation: Ivan Moons, Jan Leenders, Nicholas Sterckx, Denise Hermo
Rolands Briedis
Client: Carina Govaert, Nina Berghmans, Bart Sablon
Account: Félice Vandenabeele, Cleo Hoebeke, Marcia Van Camp
Chief Technical officer: Robert Brown
Web development: Pieter Bossers
Fotografie: Klaarke
Sound Studio: Raygun