Shortest Lives eert stilgeboren kindjes

Crea / News

Op 27 januari werd in het Koesterhuis in Antwerpen Shortest Lives voorgesteld, een nieuwe manier om ouders van stilgeboren kindjes te ondersteunen in het verwerken van hun verlies. Shortest Lives is een audiovisuele reproductie van een hartslag die nu enkel visueel bewaard wordt voor medische doeleinden. Dit project kwam er met de steun van het Berrefonds en UZ Gent en werd voorgesteld door Sven Speybrouck.

Shortest Lives is ontstaan vanuit een persoonlijke ervaring van An-Sofie (Junior Creative bij FamousGrey). Zij werd in 2017 meter van Lily, het stilgeboren dochtertje van haar nicht. Door het verlies van dichtbij mee te maken, zag ze hoe ouders achterblijven in een grote leegte. Wat begon als een project voor de ouders van Lily, is dankzij de ondersteuning van het UZ Gent en Berrefonds, uitgegroeid tot een kans om ook andere ouders te ondersteunen. Dit project werd volledig ontwikkeld door FamousGrey met de steun van Berrefonds en UZ Gent. Famous Relations heeft het project ondersteund voor de aankondiging en het persmoment.

Om ouders bij te staan, werd een manier ontwikkeld om de hartslag van een overleden kindje terug hoorbaar te maken. Op basis van persoonlijke data van de zwangerschap en het kindje wordt deze hartslag dan op een unieke manier in beeld gebracht.

Ouders die dat wensen, kunnen via een online platform een aanvraag indienen. Het is ook mogelijk om via de Koesterkoffer van het Berrefonds kennis te maken met het project. Een Koesterkoffer is een koffer met daarin allerlei zorgvuldig gekozen spulletjes om tastbare herinnering te maken en ouders te ondersteunen om op een mooie manier afscheid te nemen. De koffer laat ouders ook kennis maken met het volledige aanbod van het Berrefonds. Deze koffer is ondertussen een gevestigde waarde in Vlaamse ziekenhuizen.
​
 "Wat Shortest Lives zo krachtig maakt is dat ouders voor het eerst een auditieve herinnering kunnen krijgen. We hopen hen op deze manier nog meer te kunnen ondersteunen in hun rouwproces,” aldus Christine Vandenhole
, oprichtster van Berrefonds vzw.

Project dat blijft evolueren
Alle ouders die voor een echografie bij het UZ Gent zijn langsgekomen sinds 2019, kunnen een aanvraag indienen. ​
Er wordt ook met andere ziekenhuizen bekeken hoe dit project verder uitgebreid kan worden. “Shortest Lives ​ biedt andere herinneringen. We hebben het altijd over zichtbare en tastbare dingen maar een hartslag, daar zit geluid in, daar zit een zekere activiteit in. Dat is iets wat veel levendiger overkomt dan een beeld of een foto. Het zou mooi zijn als het initiatief breder gedragen wordt en het ook ingang zou vinden in andere centra,” aldus Dr. Ellen. Roets, afdelingshoofd Verloskunde in het UZ Gent.

Credits

Client: Berrefonds vzw (in samenwerking met Universitair Ziekenhuis Gent)
​Contact Berrefonds: Christine Vandenhole, Liesbeth Talboom

Contact UZ Gent: Brecht Vande Kerckhove, Yves Vander Haeghen, dr. Ellen Roets, Anne Huygevelt, Dieneke van Gerrewey, Karlien Wouters

Agency: FamousGrey 
​Creative Director: Peter Ampe, Laurie Lacourt 
​Creative team: An-Sofie Keulen, Steve Maes 
​Account Director: Jef Leysen, 
​Account Executive: Silke Galle  

Strategic planner: Yarne de Schrijver
​Creative planner: Kirsten Vanderbeke

Motion design: Sacha Lempereur

Design:  Uncle Grey 

Designers: Christian Rahn, Charlotte Porsager, Lars Samuelsen
​Developer: Arno Vanbiesen

Experience Director: Maarten Breda

RTV Producer: Myriam Maes  
​DOP: Gilles Desplanque 
​Offline editor: Sven Vanhee

Sound: Mathieu Savenay

Post-production: FamousGrey Productions 
​Editor: Sven Vanhee, Gilles Desplanque

PR agency: Famous Relations
​PR contact: Astrid Jacobs, Zoë Cnaepkens, Eva van Riet