Ssssht, de jury spreekt (1): Kurt De Vlieghere

Awards / News

Spanning alom: wie pakt brons, zilver en goud tijdens de Creative Belgium Awards 2023 (CBA)? Wie dat al weet, zijn de juryvoorzitters en die laten we deze week aan het woord. Niet om dingen te verklappen, wel om uit te leggen hoe zij hun taak als juryvoorzitter opnamen. Vandaag: Kurt De Vlieghere, founder van Skinn branding agency en voorzitter van de Design-jury.

Kurt De Vlieghere was al eens jurylid voor de Creative Belgium Awards, voorzitter is hij voor het eerst. "Als voorzitter wil ik vooral gesloten hokjes openen, om beter de evolutie van design te laten zien," zegt hij. "We zouden méér designcompetentie moeten kunnen laten zien."

De jury is afhankelijk van de cases die worden ingestuurd. En daarom pleit De Vlieghere ervoor om 'design' te herdefiniëren voor de volgende edities. "Design is een deel van advertising, maar is toch een heel eigen discipline," vindt hij. "Er is de marketing, de advertising én ook de branding, waar dan design bijhoort. Er is weinig legacy rond branding en design, daar zou meer aandacht naar moeten gaan. Het is natuurlijk een vicieuze cirkel: als deze categorie relevanter wordt, zal ook meer werk worden ingestuurd! Al zijn de grenzen tussen advertising en branding wel en beetje aan het vervagen. Er zijn agency's waar design belangrijker werd, en waar de designafdeling steeds conceptueler werkt."

Dat het ingezonden werk niet goed (genoeg) is, wil De Vlieghere dan weer zeker niet gezegd hebben: 'Design' moet volgens hem gewoon worden geactualiseerd, zodat er een complementair aanbod van cases kan worden ingestuurd. "Het niveau van Belgisch designwerk is internationaal gezien zeker oké," vindt De Vlieghere. "We mogen zelfs iets chauvinistischer zijn!"

Hoezo, nog geen ticket voor het gala op vrijdag 2 juni 2023 in het Grand Casino Knokke? Alhier! Snel!

(Background artwork: 'Night Flowers' by Nele Brughmans, now on expo @Yust, Antwerp)