Stampen Media legt gevolgen fake news bloot

Communication / Media / News

Fake news Stampen
Fake news, (te) snel verzonden nieuws en nieuwsfilters zijn de grootste uitdagingen in het huidige medialandschap. Ze creëren allemaal een smaller en verdraaid beeld van onze wereld en hebben ertoe geleid dat onderzoekers waarschuwen voor de groeiende vooroordelen die onze samenlevingen teisteren. De oplossing, zeggen ze, is onpartijdige en goed gedocumenteerde journalistiek.
Om het bewustzijn van de groeiende vooroordelen in onze samenleving en de onvermijdelijke polarisatie waartoe deze leiden te vergroten, heeft Stampen Media, een toonaangevende Zweedse mediagroep en een van de grootste krantenbezitters van het land, een sociaal experiment gelanceerd in Göteborg, Zweden, genaamd Visible Thoughts.
stampen media fake
Tijdens het experiment werden mensen op straat uitgenodigd om in een stoel te gaan zitten die midden in een etalage stond, blootgesteld aan zowel passanten als mensen die het online evenement volgden. Mensen konden de persoon in de etalage van een etiket voorzien door een reeks vragen te beantwoorden - zonder iets over hen te weten en zonder zich zorgen te maken over hun uiterlijk. De antwoorden werden in real time geprojecteerd in het venster en online.
stampen media
Het doel van de campagne was om gesprekken over vooroordelen op gang te brengen en mensen aan te moedigen elkaar te leren kennen, buiten de eigen luchtbel. Als we mensen kunnen laten inzien dat we allemaal vooroordelen hebben, kunnen we ook de tolerantie voor wat als anders wordt beschouwd, verhogen.

Credits:
Client: Stampen Media
Agency: Stendahls, Göteborg, Zweden