Standaard Uitgeverij rukt zich los van WPG

Media / News

Jeroen Overstijns © Thomas De Boever

Jeroen Overstijns © Thomas De Boever


Een groep Vlaamse ondernemers en boekenliefhebbers rondt de eerder aangekondigde overname van WPG België af en zet de schouders onder Standaard Uitgeverij. Dat wordt de nieuwe naam van het huis van iconen van ons moderne erfgoed als Suske en Wiske, Jules en Jeroen Meus. Voor dit initiatief heeft een groep Vlaamse ondernemers en boekenliefhebbers de handen in elkaar geslagen. De groep neemt, uitgezonderd de educatieve activiteiten, alle activiteiten van het Nederlandse WPG Uitgevers in België over.
De nieuwe uitgeverij krijgt een bekende naam: Standaard Uitgeverij. Oprichters van de uitgeverij zijn Jeroen Overstijns, voorheen ceo WPG België, die de uitgeverij zal leiden, Koen Clement, algemeen directeur van Europalia en voormalig algemeen directeur van WPG, Maurits Lemmens en Raf Uten, de mensen achter het succesvolle Vlaamse productiehuis De Mensen, en ondernemer Pieter Lambrecht. Standaard Uitgeverij en De Mensen blijven volledig gescheiden, zelfstandige ondernemingen dus, maar op deze manier versterkt Standaard Uitgeverij wel haar mogelijkheden. Jeroen Overstijns: “Alles start met onze grote liefde voor het boek en geloof in helden van hier. Ik ben net als iedereen in Vlaanderen groot geworden met Suske en Wiske en De Kiekeboes. Bij Standaard Uitgeverij horen de beste stripreeksen en de beste thrillerauteurs, jeugdboeken die je al kent vanaf je eerste levensjaar, en Magritte, die toch een van de allergrootste kunste- naars is. Die rijkdom heeft geen enkele andere uitgeverij. Wie zou nu zo een kans niet grijpen?”
SU_GROEP_LOGO_JAN18_TEMPORARYDe verkoop door WPG Uitgevers betekent niet het einde van de samenwerking met WPG. Standaard Uitgeverij zal prestigieuze literaire fondsen van WPG zoals De Bezige Bij en AW Bruna in Vlaanderen blijven vertegenwoordigen, en dus het huis van vertrouwen blijven voor coryfeeën als David Van Reybrouck, Jeroen Olyslaegers, Erwin Mortier, Stefan Hertmans en Koen Peeters.

De verschillende uitgeverijen binnen de in Antwerpen gevestigde uitgeefgroep vormen samen de grootste Vlaamse uitgeefgroep, met de imprints Standaard Uitgeverij (familiestrips), Matsuoka (strips), Manteau (fictie en non-fictie), het nieuwe imprint Angèle (literatuur), M Books (gezondheid, eten, geluk,...), Davidsfonds Uitgeverij (in samenwerking met het Davidsfonds), Davidsfonds Infodok (jeugd) en Oogappel (voor jonge lezers). Daarnaast heeft de uitgeverij samenwerkingen met Ballon Media voor het stripplatform Yieha en met Zoefff/PMV en Vermec voor het indoor pretpark Com!cs in Antwerpen-Centraal.