“STERKE JOURNALISTIEK ALS WAPEN TEGEN DESINFORMATIE”

Agenda / Media / News

  • 23/04/2022
  • Antwerpen

Op 23 april krijgt de Dag van de Jeugdjournalistiek in Vlaanderen onder de naam van ‘What the Media!?’ zijn vuurdoop. Mediawijsheid is vandaag belangrijker dan ooit. Terwijl jongeren almaar meer lijken te vervreemden van traditionele nieuwskanalen, slaan fenomenen als fake news steeds wilder om zich heen. Reden genoeg dus om de band tussen 12-plussers en de media weer wat nauwer aan te halen. ‘What the Media!?’ vindt plaats in Antwerpen en wordt georganiseerd door StampMedia in opdracht van Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle.

Mediawijsheid werd door minister Benjamin Dalle niet zonder reden gelanceerd als een van de vijf prioriteiten in het Jeugd- en Kinderrechtenplan, het beleidsplan voor deze ambtstermijn. “We worden steeds meer en sneller met desinformatie geconfronteerd. Zeker voor jongeren, die meer dan ooit online verbonden zijn, is mediawijsheid enorm belangrijk. Desinformatie is van alle tijden en zullen we nooit volledig kunnen vermijden. Wel kunnen we leren om ermee om te gaan. Een heel belangrijk wapen tegen desinformatie is sterke journalistiek. Het zijn redacties en individuele journalisten die erin slagen desinformatie te ontmaskeren. Met initiatieven zoals What the Media!? willen we jongeren in contact brengen met wat leeft in de journalistiek en hen tegelijk warm maken voor het beroep. We hebben in Vlaanderen heel sterke mediamerken. Ik ben ervan overtuigd dat ook jongeren zich hierdoor aangetrokken voelen”, aldus Benjamin Dalle.

Oproep 'nieuwshongerige' 12-plussers

What the Media!? lanceert nog een warme oproep naar alle 12-plussers (t.e.m. 25 jaar) om zich in te schrijven voor deze eerste dag van de Jeugdjournalistiek in Vlaanderen. Naast workshops rond fake news zijn er die dag onder andere workshops radio, foto, video, deepfake, content creatie, factchecken en stemcoaching. Op de affiche staan ronkende namen uit de media zoals Stef Wauters, Kawtar Ehlalouch, Aaron De Groeve, Martijn Peters, Meryem El Mandoudi, Mashid Mohadjerin, Elke Jacobs, Samira Atillah, Yanko Beeckman, Chris Sugira, Louise Hoedt, Amalia Jaïdi, Maurane Proost en vele anderen. Alle activiteiten zijn gratis. Inschrijven is een must.

Het volledige programma, praktische informatie en updates: www.whatthemedia.be .