Stijn D’Hondt (Heren Loebas) kleurt Colombiaanse sloppenwijken met hartslagen

Communication / Design / News

Artiest Stijn D’Hondt, bezieler van Gentse creatieve studio Heren Loebas, bracht tijdens een buitenlandse trip een bezoek aan Communa 13 in Medellin, Colombia. De plek die enkele jaren geleden nog gedomineerd werd door criminaliteit en als de gevaarlijkste sloppenwijk ter wereld werd beschouwd. Momenteel maakt het gebied een transformatie door waarbij kunst meer en meer wint van de drugkartels. Dit vormde dan ook meteen de inspiratie voor Stijn om zijn kunstproject ‘Lost Heartbeats’ ook hier neer te zetten en zo wat kleur te brengen voor de inwoners van de communa. Een project van hoop ontstaan vanuit het hart, letterlijk, want het kunstwerk is gemaakt met de vormen van de hartcurves van mensen die hij ontmoette in de sloppenwijken. Een afscheid van een donkere periode en een kleurrijke blik naar de toekomst in het kloppend hart van de stad.

Het kunstwerk is een groots straatkunstwerk gemaakt van hartslagen van mensen die Stijn ontmoette in de straten van Medellin. Via zelf ontwikkelde technologie vangt hij de hartcurves van de mensen en transformeerde dit in een kleurrijk patroon. Dit patroon werd door middel van graffiti op de straten aangebracht en transformeerde enkele donkere straten in fleurige speelstraten waarbij kinderen en gezinnen veilig kunnen leven. Onderzoek wijst bovendien uit dat donkere straten meer geweld zouden aantrekken en kleurrijke straten meer geluk en veiligheid uitstralen. Stijn ging aan de slag en vormde een team met plaatselijke bewoners. Hij ontmoette ook de lokale graffiti artist MakkaRoots wie meteen zijn schouders onder het project zette.

‘Toen ik voor het eerst aankwam in Communa 13 wist ik meteen ‘hier moet ik iets creëren’. Zelden voelde ik de creatieve adrenaline zo hard bruisen als in dit gebied. Het is een toonbeeld van hoe kunst een positieve verandering kan brengen en uiteindelijk kan winnen van geweld. Daar waar mensen vroeger overleefden door criminele feiten te plegen, maakt de stad een positieve evolutie mee. Inwoners ontplooien zich tot artiesten en uiten zich meer en meer als dansers, kunstenaars, zangers, … Het is een kunstwerk gemaakt voor en met de bewoners van de communca. Een ode aan het leven op de straat in het kloppend hart van Medellin. Een cadeau van mij aan de stad.’ Aldus Stijn D’Hondt. Dit is niet het eerste vrije kunstproject dat Stijn doet onder de naam ‘Lost Heartbeats’. Eerder dit jaar opende hij zijn solotentoonstelling in museum Parcum in Leuven, waarbij hij kunstwerken maakte met de hartslagen van mensen in rouw. Ook in Guatemala en Mexico zijn tevens murals te vinden met hartslagen van inwoners. Dit is dus zeker niet het laatste wat van hem te zien zal zijn.