Stijn D'Hondt (Heren Loebas) op handen gedragen door Mexicaanse kunstsector

News / People

Stijn D’Hondt, mede-eigenaar en creatief directeur van Heren Loebas, is na 7 maanden in het Amerikaanse continent te wonen en te werken terug in het land. Hij blikt terug op een trip door USA, Guatemala, Honduras, Colombia en Mexico. Daar waar hij naast de internationalisering van Heren Loebas zijn passieproject verder uitbouwde buiten de Belgische landsgrenzen en zijn debuut maakte als kunstenaar in centraal Amerika. Enorme murals in sloppenwijken, een samenwerking met het Museum of Modern Art, een gigantische pridevlag én een solotentoonstelling in Mexico City. Het lijkt wel ‘the American dream’.

Een jaar geleden startte Stijn D’Hondt naast creatieve studio Heren Loebas zijn eigen passie designlijn ‘Artbeats’: Grafische kunst gemaakt met hartslagen van mensen, telkens met een persoonlijk verhaal aan gekoppeld. Hij capteert de hartslagen van mensen via eigen ontwikkelde technologie met behulp van een vingersensor. De hartslag wordt opgenomen tijdens een interview waar mensen over persoonlijke thema’s praten. Artbeats is een ode aan het leven in al zijn kleuren en golven. Een design project dat je letterlijk en figuurlijk naar het hart grijpt.

Begin deze maand opende hij zijn eigen solotentoonstelling ‘Artbeats’ in Mexico City. Hier zijn alle verhalen en ‘hartwerken’ te zien die hij maakte tijdens zijn reis door USA, Mexico, Guatemala, Honduras en Colombia. Het is een ode aan het leven en de kwetsbaarheid van het bestaan. Tijdens zijn reis verzamelde hij zijn eigen hartslagen en deze van passanten tijdens zijn trip. Dit terwijl hij op unieke plekken en gebeurtenissen terechtkwam. Deze tentoonstelling focust vooral op het koesteren van momenten en ontmoetingen. Een positieve tentoonstelling waar natuurpracht en de diversiteit van cultuur centraal staat.

Momenteel gaat hij een samenwerking aan met Galería L en Mónica Martínez, dat zijn werk zal representeren in Mexico City en op het Amerikaanse continent. Ze vierden hun samenwerking met een reusachtige vlag gemaakt met hartslagen van henzelf en queer personen tijdens de pride in Mexico City.

D’Hondt is inmiddels terug in België en start hij nieuwe projecten in eigen land. Een sculptuur in centrum Gent, een tentoonstelling tijdens Brussel Design September, een samenwerking met Wonder in Kortrijk alsook met met Antwerpse musea zitten momenteel in de pipeline. Daarnaast werkt hij ook rond een nieuwe tentoonstelling waarbij hij werkt rond verhalen van (ex-)gedetineerden en een project in Mexico over moeders van vermiste kinderen. 

Naast Artbeats leidt hij ook de creatieve studio Heren Loebas samen met Peter Van de Sijpe en zoekt ook hier het kruispunt op tussen sociale thema’s, psychologie, technologie, design en kunst.